hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Legalizált hálapénz

"Senki sem mentesül a vesztegetés vagy az adócsalás vádja alól"

Sem Szócska Miklós államtitkár, sem az intézményfenntartói jogokat gyakorló Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vezetője nem adott útmutatást, mitévők legyenek a már államosított, felülről vezérelt kórházak és rendelők vezetői a hálapénzzel – írja a hvg.hu.

A július elsejétől hatályba lépett új Munka Törvénykönyve kimondja ugyanis, hogy a dolgozók a munkaviszonyban végzett tevékenységükért a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől nem fogadhatnak el díjazást. Az étterem- vagy autószerviz-tulajdonosok között nem keltett nagyobb érdeklődést a rendelkezés, hiszen eddig is saját hatáskörükben tiltották vagy engedték meg a borravaló elfogadását.

 A kórházvezetők viszont egészen addig tanácstalanul vakarták a fejüket, amíg az egészségügyi tárcát dicsérő kijelentéseivel az utóbbi időben cseppet sem fukarkodó Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke magasra nem emelte a zászlót. Azt nem kiáltotta ugyan, hogy „utánam!”, de kijelentette: a maga részéről kiadta a főigazgatói utasítást, hogy a beteg utólagos háláját el szabad fogadni. Bátor tette gyorsan követőkre talált: a megyei kórházak főigazgatói egymás után tették közhírré beleegyező döntésüket, s csupán néhányan szorgalmazták, hogy a kórházszövetség talán hivatalból érdeklődje meg, mi az álláspontja az intézményvezetők mozgásterét más gazdálkodási, irányítási kérdésekben jelentősen korlátozó GYEMSZI-nek a hálapénz effajta legalizálásáról.

Bár a GYEMSZI megkapta a levelet, tőle nem várható válasz – tudta meg a HVG –, mivel a főhivatal az Emberi Erőforrások Minisztériumának tolta tovább az illetékességet. Az egészségügyi államtitkárság sem siet megfogalmazni a válaszát – talán azért, mert az csak szégyenletesen dodonai lehet. Nehéz lesz kimagyarázni, hogy míg a rendszerváltást követően egyetlen kormányon vagy ellenzékben lévő párt sem gondolt arra, hogy legalizálja a hálapénzt, hogyan lett most egyszeriben a tűrtből támogatottá, pontosabban hogyan alakult át „harmadik személy fizette díjjá”. Talán arra is emlékeztetni kellene, hogy az államtitkárság ösztöndíjprogramjában részt vevő, havi nettó 100 ezer forintos támogatást szerzett 600 szakorvosjelöltet továbbra is köti-e önként vállalt hálapénz-absztinenciája.

„A betegtől az orvosnak vagy az ápolóknak járó utólagos köszönet igazgatói engedélyezése nem jelenti azt, hogy bárkit mentesítene a vesztegetés vagy az adócsalás vádja alól” – hívta fel a figyelmet Kovácsy Zsombor ügyvéd, a kormányváltás után megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet egykori elnöke, külön is hangsúlyozva, hogy az így szerzett jövedelem adóköteles, és nem nyújtható érte semmiféle törvénytelen előny, kiemelt szolgáltatás. Mi lesz, ha egyik helyen engedélyezik, más intézményben nem? Vagy minden egyes esetben előzetes engedélyt kell kérni a főnöktől a pénz elfogadására? – fogalmazta meg aggályait. A jelek szerint azonban egyetlen igazgató sem fogja tiltani a hálapénzt, ami fölöttébb gyakorlatias magatartás, hiszen ellenkező esetben a jelenleginél is súlyosabb létszámgondjai támadhatnak.

A teljes cikk

Gáti Júlia
a szerző cikkei

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink