hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Lejt a pálya az Uzsokiban?

A HVG friss számában azt vizsgálja, hogy miért volt szükség az Uzsoki utcai Kórházban a szívkatéteres központra, kik jöhettek szóba pályázóként, és miért alakulhatott ki az a benyomás, hogy „lejt a pálya”?

Az OEP a kezdetek óta nem nyúlt hozzá a szívkatéteres beavatkozások finanszírozásához, jóllehet a költségek a felhasznált eszközök árának mérséklődése miatt időközben jelentősen csökkentek. A HVG cikkéből az is kiderül, mi köze mindennek a fővárosi Uzsoki kórházban tervezett magánberuházáshoz.

Egészen pontosan az, hogy a zuglói intézmény augusztus végén közbeszerzési pályázatot írt ki egy rákbetegekre szakosodott, szívkatéteres beavatkozásokat végző központ létrehozására, amelyre lóhalálában, három hét alatt kellett ajánlatot tenni. Csakhogy a kórházba már korábban betelepült egy frissen alakult cég (az Uzsoki Cardiovascular Center Kft.), amely idén márciusban munkához is látott.

Az ajánlatkérésből tudható, hogy a kórház nem kér bérleti díjat a katéterlabor használatába adott 150 négyzetméteres területért és az OEP díjtételek 90 százalékát (ami bőségesen fedezi a működési kiadásokat és jelentős profitot biztosít) hajlandó lenne átengedni a magánszolgáltatónak. Ráadásul 45 millióval a beruházási költségekbe is beszáll.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink