hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Lesz megoldás

Hamarosan megkezdődhetnek a szakmai egyeztetések a nem abortált embriókból származó sejtvonalak segítségével létrehozott kanyaró-rubeola-mumpsz-vakcinák hazai használatáról – írja az MNO.

Az ombudsmani hivatal novemberben jogszabály-módosítást is javasolt - idézi fel a lap  -  miután két keresztény család olyan vakcinával oltatta volna be gyermekét, melyet nem abortált embriókból származó sejtvonalak segítségével hoztak létre. Hazánkban ugyanakkor nem elérhető ilyen kanyaró-rubeola-mumpsz elleni vakcina, ezért a szülők – az abortusszal kapcsolatos lelkiismereti aggályaik miatt – felkutattak és saját költségen Magyarországra szállíttattak Japánból egy azonos hatással bíró, ám „nem embriós” módszerrel készült oltóanyagot – ezeket gyakorlatilag állatok felhasználásával készítik.

A bürokratikus akadályok miatt a gyermekeket mégis csak hónapok múlva sikerült beoltatni: noha az ÁNTSZ először is elismerte, hogy a japán vakcina hatása ugyanaz, mégsem engedélyezte annak használatát. A hatóság másodszori elbírálásra, több hónap elteltével is csak azért adott zöld utat az alternatív vakcinának, mert veszélyeztetve látták az érintett gyerekek egészségét, ezzel többé-kevésbé kimondva a szülőket tette felelőssé – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink