hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A Rákellenes Világnap

Európában Magyarországon a legrosszabb a halálozási ráta, hazánkban minden 7. nő mellrákos lesz, pedig a gyakori rákos megbetegedések harmada megelőzhető lenne, ha az emberek egészségesebben étkeznének.

2000. februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a Rák Világnapjává nyilvánította.

Európában Magyarországon a legrosszabb a halálozási ráta

Még Oroszországban és Ukrajnában is kedvezőbbek az adatok, mint Magyarországon - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből, amelyet a rákellenes világnap alkalmából tettek közzé Genfben.

A szervezet számításai szerint Magyarországon százezer emberből 458 hal meg daganatos betegségben. Ennél még Oroszországban és Ukrajnában is jobb az arány, százezer emberből 347 halálát okozza tumor. A lesújtó adatok hátterében mindenekelőtt a dohányzás húzódik meg. 

Európában a nők esetében az emlőrák okozza a legtöbb rák miatti halálozást, a férfiaknál a tüdőrák - derül ki az évenkénti adatok ismertetéséből.

Magyarországon a legrosszabb a halálozási ráta

Az összesítetések szerint a rák világszerte 7,6 millió áldozatot szedett 2008-ban - leggyakrabban a tüdő (1,4 millió), a gyomor (740 ezer), a máj (700 ezer) és a mell (460 ezer) megbetegedése végződött halállal. A 7,6 millió áldozat 72 százaléka szegény és fejlődő országokban él. Becslések szerint a halálesetek száma tovább emelkedik, és 2030-ra a ráknak 11 milliónál is több áldozata lehet.

Minden 7. nő mellrákos lesz Magyarországon

A nők 35-40 százalékának már előrehaladott mellrákja van, amikor a klinikára érkezik. A szűrésekre pedig a meghívottaknak alig több mint harmada megy el Magyarországon.

A betegek között egyre több a fiatal, köztük a várandós anya. A terhességi emlőrák, illetve a szülést követő egy éven belül kialakult rosszindulatú daganat 3000-ből egy terhességet érint, a 30 éves kor felett első gyermeküket váró nők különösen veszélyeztetettek. Ma már a terhességeket nem kell feltétlenül megszakítani, a 2. trimeszter végétől kezelhetők akár kemoterápiával is az édesanyák.

Évente körülbelül 80-100 fiatal nőnél diagnosztizálják a mellrákot. Az esetek többségében a családban már előfordult hasonló betegség. A fiataloknál akár egy év is eltelhet az első tünetek megjelenése és a diagnózis megszületése között, így a betegség előrehaladottabb stádiumban van, nehezebben gyógyítható.

Több millió daganatos esetet előzne meg az életmódváltás

A gyakori rákos megbetegedések 30 százaléka megelőzhető lenne a kockázati tényezők csökkentésével, elkerülésével, ezek:

  • dohányzás
  • túlsúly, elhízás
  • alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás
  • fizikai inaktivitás
  • alkoholfogyasztás
  • szexuális úton terjedő HPV-fertőzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja pénteken közzétett ajánlásában az embereknek, hogy heti 150 perc mozgást iktassanak be életükbe. Ez lehet például hetente ötször félóra séta is.

A WHO jelentése angol nyelven letölthető itt.

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés