hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Magyarország második legnagyobb egészségügyi központja

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 2011. május elsejétől - az országban elsőként – eredményesen hajtotta végre az egészségügyi közintézményi integrációt. Ezáltal létre jött Magyarország második legnagyobb zökkenőmentesen működő egészségügyi központja.

2011. február 17.-én a megyei önkormányzat a tulajdonában lévő öt kórház összevonásáról határozott. Az intézmények közül a miskolci Szent Ferenc, a szikszói II. Rákóczi Ferenc, a Mezőkövesdi Rehabilitációs és az Izsófalvai Pszichiátriai szakkórház jogilag 2011. május 01-el megszűnt, és telephelyként beolvadtak a Borsod-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházba.

A létrejött új intézmény nem gazdasági társaság, nem holding, hanem továbbra is közintézmény.

A Borsod Megyei Kórház május elejétől egy működési engedéllyel, egy OEP finanszírozási szerződéssel dolgozik. Az intézményben 405 orvos és 2800 egyéb dolgozó, közülük 2100 szakápoló végzi munkáját. Szakmai struktúráját tekintve a Megyei Kórház aktív ellátást végez. A megszűnt kórházak telephelyein pedig rehabilitáció különböző típusai, járóbeteg-ellátás és egynapos sebészet van.

Az éves szintén 25 milliárdos költségvetéssel rendelkező új intézménynek, egy szakmai, gazdasági-, műszaki vezetése van. A menedzsment egyetlen fővel bővült, viszont megszünt négy igazgatói, gazdasági pozíció és azok apparátusa. "Egyesítettük és egységesítettük a gyógyszerellátást, laboratóriumot, radiológiát, patológiát, a higiénét és minőségbiztosítást, valamint a foglalkozás-egészségügyet. Egy gazdasági-műszaki ellátó szervezet jött létre, melynek révén egységes kiszolgáló-műszaki ellátás van az új intézményben. Folyamatban van az egyesített és egységes informatikai rendszer létrehozása, s megteremtettük a közös logisztikát" - áll az intézmény közleményében.

A BAZ Megyei Kórház a fenti  intézkedésektől 6-10 százalékos működési költségmegtakarítást remél. Álláspontjuk szerint gazdaságilag stabilizálni lehet az intézményt, viszont az összegből fejlesztésre, béremelésre már nem jut. A kórház vezetése szerint az elkövetkező 3 hónap feladata a szakmai párhuzamosságok kiküszöbölése, új szakmai struktúra kialakítása és valamennyi dolgozó képzettségének, végzettségének megfelelő elhelyezése a rendszerben. Az átalakulás során 30 fő távozott az intézményből és kb. 60-an jelezték nyugdíjazási szándékukat. A közlemény leszögezi: mindenki, aki az új intézményben akart dolgozni, az ott is dolgozik - orvosi, szakdolgozói területen létszámleépítés nem történt. A betegek számára átláthatóbbak a betegutak, könnyebb az intézmények közötti betegátadás, megoldódott a konzílium kérdése, és a diagnosztikák révén egységes leletezés, egységes diagnosztikai rendszer jött létre.

"Az átalakulás sikeresnek tekinthető és úgy tűnik, az egyetlen működőképes közintézményi integráció valósult meg Miskolcon és az 50-70 km-es térséget magában foglaló környezetében."

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink