hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Már csak két nap...

Már csak szombatig rendelhetnek néven nevezett koleszterin-csökkentőket az orvosok – emlékeztet közleményében az egészségügyi államtitkárság.

2012. április 1-jétől az orvos a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket (közülük az ún. sztatin készítményeket) hatóanyagnév megjelölésével rendeli a vényen, a konkrét készítmény kiválasztásában pedig a gyógyszerész segít – írja  a közlemény.

Emlékeztetnek a gyógyszertámogatási rendszer átalakításának előző lépéseként ösztönzik a gyógyszerészeket arra, hogy az olcsóbb gyógyszereket ajánlják fel a gyógyszerkiváltás során, melynek térítési díjáról most már írásos tájékoztatást is kapnak a betegek. A következő lépés a hatóanyagfelírás bevezetése (egyelőre) a koleszterinszint-csökkentők esetében. Ezután az eddigi fantázia/gyári/védjegyzett nevek helyett az ezzel egyenértékű szakmai információkat fogja az orvos a vényen feltüntetni.

Amennyiben a beteg ragaszkodik eddig szedett készítményéhez, továbbra is megteheti azt. Az orvos a vényen jelölheti a beteg egyéni gyógyszerérzékenységét, melyet a gyógyszerkiválasztás folyamán a gyógyszertárban is figyelembe kell venni.

(forrás: kormany.hu)
hirdetés

Könyveink