hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Már nem kötelező felülvizsgálni azt, ami egyébként végleges

Negyedik éve tart a felülvizsgálat, de több tízezren még mindig nem kerültek sorra – írja a Népszava cikke, amelyben a rokkantfelülvizsgálat további egyszerűsítéséről számolnak be.

Félévente próbálkoznak, hogy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról (NRSZH) szóló rendelet újabb és újabb átszabásával felgyorsítsák a rokkantak felülvizsgálatát, aminek már régen le kellett volna zárulnia – idézi fel a lap. A legutóbbi módosítás az egyik múlt heti Magyar Közlönyben jelent meg és azonnal hatályba is lépett, miközben a szakértői bizottságok munkájának márciusi változtatása javarészt éppen szeptember 1-től módosította a feladatok elvégzésének menetét.

Az új kormányrendelet szerint sokkal ritkábban kényszerítik arra a mozgásukban korlátozott, vagy egyéb ok miatt rossz állapotban lévő embereket, hogy személyesen jelenjenek meg a szakértői bizottság előtt. Mellőzni lehet a személyes vizsgálatot, ha „a rehabilitációs hatóság vagy jogelődje által kiállított szakvéleményekben, hatósági állásfoglalásban vagy határozatban foglaltak szerint az érintett személy állapota végleges”, vagy a rendelkezésre álló leletek és egyéb orvosi papírok alapján egyértelműen megállapítható a betegsége és megítélhető az állapota – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink