hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Meddig kell elviselnünk a mérgező cumisüvegeket?

A főleg polikarbonát (PC) műanyagok és epoxigyanták gyártására használt biszfenol-A-ról (BpA) kutatások igazolták rákkeltő kockázatát, továbbá, hogy beavatkozik a hormonrendszerbe, és így károsítja az emberek szaporodási képességeit, születési és fejlődési rendellenességeket okozhat, sőt hozzájárulhat cukorbetegség kialakulásához, koraszüléshez és elhízáshoz is.

A felmérések szerint alapvetően a fejlődő szervezetre jelent veszélyt már egészen kis mennyiségben is. Indiában végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a biszfenol-A hatása legalább három nemzedéken keresztül továbbadódik.
 Biszfenol-A-t tartalmaznak például étel– és italtároló eszközök, így cumisüvegek, üdítős és ásványvizes palackok, mikrohullámú készülékekhez használatos edények, valamint a fém konzervdobozok, étel– és ital-tárolóedények belső felülete. Fokozott kockázatot jelent a várandós nőkre, hogy gyakran kezükbe kerülnek hőnyomtatott papírok (áruházi blokk, bankkártyás fizetési bizonylat), melyek nagy mennyiségben tartalmaznak BpA-t.
A biszfenol-A tartalmú cumisüvegeket és egyéb, gyermekek számára készült eszközöket 2008-ban betiltották Kanadában, majd több USA államban is (például Connecticut, Minnesota). Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) várhatóan a következő napokban teszi közzé új álláspontját a biszfenol-A ártalmas egészségügyi hatásairól. A svéd környezetvédelmi minisztérium május 11-i sajtóközleményében jelezte, hogy Svédország a BpA-t tartalmazó cumisüvegek egyoldalú betiltását tervezi. A napokban a francia Szenátus és a Nemzetgyűlés is megszavazta az egészségkárosító biszfenol-A-t tartalmazó cumisüvegek kivonását. A dán kormány ennél szigorúbb szabályozás mellett döntött, a három évesnél fiatalabb gyermek számára készült összes termékből kivonják a BpA-t. A Levegő Munkacsoport 2010 elején kérte az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy hazánk kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen a cumisüvegekben. Az egészségügyi miniszter a kérést elutasította. A Levegő Munkacsoport reméli, hogy az EFSA a kivonás mellett dönt, ám ha ez mégsem történne meg, akkor az egységes tudományos bizonyítékok alapján kérjük az új kormányt, hogy a magyar gyermekek egészsége védelme érdekében kövesse a dán, francia és svéd példát.

A felmérések szerint alapvetően a fejlődő szervezetre jelent veszélyt már egészen kis mennyiségben is. Indiában végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a biszfenol-A hatása legalább három nemzedéken keresztül továbbadódik.

Biszfenol-A-t tartalmaznak például étel- és italtároló eszközök, így cumisüvegek, üdítős és ásványvizes palackok, mikrohullámú készülékekhez használatos edények, valamint a fém konzervdobozok, étel- és ital-tárolóedények belső felülete. Fokozott kockázatot jelent a várandós nőkre, hogy gyakran kezükbe kerülnek hőnyomtatott papírok (áruházi blokk, bankkártyás fizetési bizonylat), melyek nagy mennyiségben tartalmaznak BpA-t.

A biszfenol-A tartalmú cumisüvegeket és egyéb, gyermekek számára készült eszközöket 2008-ban betiltották Kanadában, majd több USA államban is (például Connecticut, Minnesota). Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) várhatóan a következő napokban teszi közzé új álláspontját a biszfenol-A ártalmas egészségügyi hatásairól. A svéd környezetvédelmi minisztérium május 11-i sajtóközleményében jelezte, hogy Svédország a BpA-t tartalmazó cumisüvegek egyoldalú betiltását tervezi. A napokban a francia Szenátus és a Nemzetgyűlés is megszavazta az egészségkárosító biszfenol-A-t tartalmazó cumisüvegek kivonását. A dán kormány ennél szigorúbb szabályozás mellett döntött, a három évesnél fiatalabb gyermek számára készült összes termékből kivonják a BpA-t.

A Levegő Munkacsoport 2010 elején kérte az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy hazánk kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen a cumisüvegekben. Az egészségügyi miniszter a kérést elutasította. A Levegő Munkacsoport reméli, hogy az EFSA a kivonás mellett dönt, ám ha ez mégsem történne meg, akkor az egységes tudományos bizonyítékok alapján kérik az új kormányt, hogy a magyar gyermekek egészsége védelme érdekében kövesse a dán, francia és svéd példát.

hirdetés

Könyveink