hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Megállítanák a folyamatos eladósodást

Ugyan nincs rá konkrét ígéret, de az idén is számíthatnak konszolidációra a kórházak a mostaninál is fegyelmezettebb gazdálkodás fejében – mondta a Magyar Hírlapnak Hegedűs Iván, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.

Mintegy ötvenmilliárd forintnál jár a kórházak össz-tartozásállománya az eszközbeszállítók felé, ám napokon belül meglesz a május 30-ai állás, amely nagyságrendileg hárommilliárd forintnyi többletet jelent majd – közölte a lappal Hegedűs Iván, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökségi tagja, a Bács-Kiskun Megyei Kórház gazdasági igazgatója.

A Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint előbbiből háromszázmillió forint az állam felé rögzített adósság, 50,4 milliárd pedig a piaci szereplőknél felhalmozott tartozás. A kórházak 2015-ben hasonló nagyságrendű adósságot halmoztak fel, tavaly májusban azonban ennek rendezéséhez a kormány külső forrásból, vagyis nem az egészségügyi kassza terhére, hatvanmilliárd forintot juttatott az ágazatnak, lenullázva az akkori tartozásállományt.

Hegedűs Iván a lap kérdésére elmondta, ebben az évben még nem történt konszolidáció, leszámítva azt a tavaly decemberi, úgynevezett kasszasöprésből megmaradt hét-nyolcmilliárd forintos többletet, amelynek egy része „átfolyt erre az évre", s szintén e célra fordították. Jelentős ugyan nem, de lehet változás a kórházak finanszírozásában, s annak ellenére, hogy konkrét ígéretet még nem kaptak, az idén is várható központi adósságrendezés, amelynek fejében a mostaninál is fegyelmezettebb gazdálkodást várnak el az intézményektől.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár már tavaly többször felvetette, a kormány nem tudja, pontosan mekkora készpénzállománya van az egyes szolgáltatóknak. Néhányuk esetében például kiderült, képesek lennének akár saját bevételből is rendezni a lejárt számláikat. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten előrevetítette, az állam vállalja az adósság kifizetését, ám fontos kivizsgálni, az mitől keletkezik.

hirdetés

Könyveink