hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Megdrágult szakorvosi vizsgálatok

Könnyen jogosítvány nélkül maradhatnak, akik az egészségügyi alkalmasságukról szóló igazolás beszerzését az utolsó percre hagyják.

A járművezetői alkalmasság eldöntéséhez eddig nem feltétlenül volt szükség külön szakorvosi vizsgálatra. A páciense egészségügyi előéletét ismerő háziorvos meghatározott díj fejében – a fiataloknak drágábban, az idősebbeknek jóval olcsóbban – kiállíthatta a jogosítvány megszerzéséhez, illetve megújításához szükséges igazolást. Január 1-jével változott a helyzet, és a látszólag apró módosítások alapos fejtörést okoznak a háziorvosoknak és a szakrendelők vezetőinek egyaránt.

Az új regula szerint a krónikus betegek vezetői alkalmasságáról csak azt követően dönthet a háziorvos, ha állapotukról szakorvosi véleményt kért és kapott. A cukorbetegek például semmiképpen sem kerülhetik el a továbbküldést, függetlenül attól, hogy úrvezetőként vagy hivatásos sofőrként akarnak-e autóba ülni. Ez a követelmény azért is ellentmondásos, mert a 2-es típusú, nem inzulinfüggő betegség kezelése alapvetően a háziorvos feladata; ha pedig kezelheti, miért ne alkothatna véleményt páciense egészségi állapotáról. Ráadásul annak, aki tudottan beteg, vannak szakorvosi leletei, amelyek alapján a gyógyszereit többnyire a háziorvosánál íratja fel, így az tisztában van az alkalmasság elbírálásához szükséges információkkal is.

Kétszeresen is rosszul járhatnak azok, akiknek most kell megújítaniuk vezetői okmányukat. Egyrészt a rendelet szerint minden egyes szakorvosi vélemény 6800 forintba kerül, másrészt heteket, esetenként hónapokat is várni kell, amíg valaki sorra kerül a kardiológián vagy a diabetológián. „Ráadásul a fizetős beteg nem élvez elsőbbséget, és ebből a szakrendelőkben parázs viták alakulhatnak ki” – aggódik Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója. Nem csak a zalaegerszegiek tanácstalanok, több intézmény együtt sem tudta eldönteni, hogyan képezze árait. A celldömölki kórház például arról tájékoztatta a területéhez tartozó háziorvosokat, hogy saját térítésidíj-szabályzata alapján 3 ezer forintot kér a szakorvosi vizitekért. A siófoki kórház viszont úgy döntött, hogy náluk ez a szolgáltatás ingyenes.  Kérdés azonban, hogy lehet-e saját árat szabni, ha a kormányrendelet melléklete a „jogszabály által elrendelt orvosszakértői vizsgálatok és szakvéleményezés” árát 6800 forintban határozza meg. Az is vitatható, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nem finanszírozott szolgáltatás díját törvényesen el lehet-e engedni – sorakoznak a kérdések. Az elbizonytalanodott szolgáltatók egyelőre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium állásfoglalását várják.

A térítési díj ellenében igénybe vehető ellátások köre a január elsejétől életbe lépett rendeletmódosítással nem változott, csak az árak mentek némileg feljebb. A háziorvosnál a 40 évesnél fiatalabbaknak 250 forinttal, a 70 felettieknek (akik tavaly még külön kategóriát képeztek) 1150 forinttal kell többet fizetniük a járművezetői alkalmasság elbírálásáért, mint 2010-ben – már ha nem kell őket szakorvoshoz továbbküldeni. Abban is bizonytalanok a doktorok – mondták el többen is a HVG kérdésére –, hogy ha eddig ingyen vagy 1500 forintért állítottak ki igazolást a táborozni készülő gyermekeknek arról, hogy egészségesek, most kötelesek-e ezért is a rendeletben szereplő 6800 forintot elkérni. Ugyanez vonatkozik a látleletekre is, amelyeket eddig – az előbbiekhez hasonlóan – ki-ki szociális érzékenységére hallgatva kedvezményes áron vagy ingyenesen adott ki.

A teljes cikk a Heti Világgazdaság Online-on olvasható.

Gáti Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés