hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megkezdődik a kórházi vagyonmentés

Alapítványok zöme tulajdonol olyan eszközöket és berendezéseket, melyeket a kórházi gyógyító munka során használnak az egészségügyi intézmények. Lehet, hogy az állam hoppon marad.

Nagy meglepetések érhetik még az állami vagyonátvevőket, amikor tételesen is listába veszik a megyei kórházak eszközeit. Sok olyan dolog kerülhet ugyanis központosított tulajdonba, amire a kormány maga se gondolt, míg számos, a gyógyításban használt eszköz addigra már el is tűnhet az intézményekből. Becslések szerint akár több tízmilliárdos értékben vannak ugyanis lélegeztetőgépek, infúziós pumpák és egyéb orvosi eszközök vezető orvosok által létrehozott alapítványok tulajdonában. Ha pedig az államosítás vagy más ok miatt esetleg mozdul a főorvos, akkor magával viszi a gépeket is.

Három-négy éve a fővárosi Szent János Kórház patológiája maradt egyik napról a másikra speciális hűtők, mikroszkóp, leletező számítógép nélkül csak azért, mert távozott az osztályvezető főorvos. A munkához addig használt eszközök nagyobb hányada ugyanis az általa létrehozott alapítvány tulajdona volt, és azokat úgymond csak „használta" az intézmény. Az ott és akkor leszerelt gépeknek csak a számbavételéről többoldalas lajstrom készült.

Sokkoló élményben volt része az állam képviselőjének akkor is, amikor három bezárandó intézményben - az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, a Szabolcs utcai kórházban és a sváb-hegyi gyermekszanatóriumban - a felszámoló alig talált meg néhányat az értékesebb gépek közül, azok nagyobb hányada ugyanis szintén alapítványi tulajdonban volt. Az ilyen gépeket a gyártó vagy a forgalmazó cégek közvetlen szerződéssel telepítik az adott kórházba, vagy az alapítvány maga működteti azokat, és vannak olyan eszközök is, amelyek odahelyezéséről papír sincs.

Nehéz rendet vágni ebben a tulajdondzsungelben. A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban azonban valahogy sikerült: tavaly a tulajdonos ösztökélésére próbálták rendezni az intézmény és alapítványi eszközök „viszonyát". Sásdi Antal főigazgató azt mondja: be lehet hozni továbbra is az adományozott tárgyakat, de azokat már csak akkor szabad használni, ha azt a műszaki osztály lajstromba veszi és a kórház működteti. Elvinni pedig már csak akkor lehet, ha az alapítványi kuratórium úgy döntene, de erre még nem volt példa. Az adott testületben a kórháznak is ott van a képviselője.

Az egészségügyi vagyonmentés mindenesetre megkezdődött. A megyék egy részében ugyanis az önkormányzatok a konszolidáció fejében átadandó feladatokhoz kötött ingatlanok és szolgáltatások közül csak azt adnák át az államnak, amit feltétlenül muszáj. Van olyan önkormányzat, ahol az intézmények felmérésekor külön listázzák, mik azok az ingóságok, szolgáltatások, amelyek még az államosítás előtt magánműködtetőkhöz menthetők. A skála meglehetősen széles, és megvan a kellő rutin is: a kiszervezés nem áll túl távol a tulajdonos önkormányzatoktól.

DANÓ ANNA
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink