hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Megkezdődött az idei pollenszezon

A pollenallergiás betegeknek – akiknek száma hazánkban a hivatalos adatok szerint 200 ezer, a gyermekek körében végzett felmérések szerint pedig körükben már mintegy 20 százalékra tehető – egészen október végéig, a parlagfű elvirágzásáig kell gondot fordítani a megelőzésre, a tünetek enyhítésére, az életvitel, a nyaralás megtervezésére.

Kapcsolódó cikkek

Ebben nyújt segítséget az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának rendszeres pollenjelentése, valamint az Országos Környezetegészségügyi Intézet 2011-ben induló új szolgáltatása: a korábbi évek pollen és hőmérséklet adatai, valamint a meteorológiai előrejelzések alapján mintegy két héttel előbb tájékoztatja a lakosságot a monitorozott allergén növények virágzásának várható megindulásáról. Az információ az ÁNTSZ valamint az OKI honlapján is elérhető lesz.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának mérései szerint a tavaszi pollenszezon idén a rövid ideig tartó tavaszias időben, már február első hetében elkezdődött. A február elején monitorozott pollenszemek azt mutatták, hogy elsőként a Dél-Dunántúlon, majd a Nyugat-Dunántúlon jelentkezett a legkorábbi allergén növény, a mogyoró pollenszórása. A februári havazás ugyan visszavetette a növények pollentermelését, ez azonban csak időleges, mihelyt a hőmérő higanyszála emelkedni kezd, és nem hullik csapadék, a jó idő azonnal kedvez a további pollenszórásnak. Az országban 20 mérőállomás van – az idén megkezdődik a pollenmonitorozás Fejér megyében, Székesfehérvárott is.

Elsőként a mogyoró és égerfa pollen allergiás betegeknek kell figyelniük arra, hogy elkezdjék a terápiás megelőzést tüneteik mérséklésére. Hamarosan indul a ciprus- és tiszafafélék virágzása, azt követi a nyár, a kőris, a nyír, majd fokozatosan a juhar, fűz a platán, május végén, illetve júniusban a hársfa zárja a sort. Általában május közepén kezdenek virágozni a fűfélék, utána az útifű, a csalánfélék, ezeket követik a libatopfélék, végül pedig az üröm és parlagfű. Ez a két növény egészen a szezon végéig virágzik, pollenjük egészen addig megtalálható a levegőben.

(forrás: ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés