hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Megrendítheti az egészségügyet ez a választási ajándék

A szakdolgozók egytizedét is elveszítheti az egészségügy, ha minden arra jogosult él a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével – írja a vg.hu.

Tovább fokozza az ápolóhiányt, és akár kritikus helyzetet is eredményezhet, hogy a mintegy százezer egészségügyi szakdolgozó körülbelül tíz százalékának már megvan, illetve az idén meglesz a negyven év szolgálati ideje. Két éve ugyanis ennyi is elegendő ahhoz, hogy egy nő nyugdíjba menjen. Márpedig az ápolók, asszisztensek 95 százaléka nő.

Mint megírtuk: 2011-ben még csak 16,5 ezren, 2012-ben már csaknem 80 ezren éltek a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével. Félő, hogy a tendencia fokozódik – írja a alap. Idézi is példának az Országos Vérellátó Szolgálat ahol tavaly ötvenöten, idén pedig már több mint húszan kérték a nyugdíjazásukat, „azért, mert attól tartanak, hogy később megszűnik ez a lehetőség” – olvasható a vg.hu-n.

Meglepte saját választási ígéretének következményei a kormánypártokat - írta az [origo] már 2010-ben (!), lényegében a kedvezményes szabály bevezetésével egyidőben. A Fidesz és a KDNP alábecsülte azoknak a számát, akiket a módosítás érinthet, és utólag derült ki az is, hogy nincs pénz az ötlet végrehajtására – írták akkori cikkükben.

(forrás: vg.hu, [origo])
hirdetés

Könyveink