hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Megszűnik az aktív betegellátás a félegyházi kórházban

A kiskunfélegyházi közgyűlés után a Bács-Kiskun megyei közgyűlés is megszavazta, hogy a félegyházi kórház veszteséges aktív betegellátása a továbbiakban Kecskeméten, a megyei kórházban működjön majd. 

Az önkormányzatnak költségvetése 10,7 milliárdos hiánya miatt kellett átadnia a megyei kórháznak a városi gyógyintézmény 103 aktív ágyának fenntartását. Ezzel Kiskunfélegyháza évi 350 millió forintot tud megspórolni.

A Bács-Kiskun megyei közgyűlés egyhangúlag szavazta meg, hogy a továbbiakban a – csődközeli helyzetben lévő – kiskunfélegyházi önkormányzat kórházától a kecskeméti megyei kórház vegye át az aktív betegellátást. „Ma nem volt másra lehetőség, ezt a megoldást kellett választani” – fogalmazott Svébis Mihály, a Kecskeméti Megyei Kórház főigazgatója. Elmondta: a kiskunfélegyházi betegek nagy része már úgyis őket választotta az elmúlt időszakban. „Egyedül a belgyógyászati ellátásnál fog ez problémát okozni, de hogy ez milyen szintű lesz, az nyilván menet közben fog kiderülni" – tette hozzá. A félegyházi kórházban ezentúl főleg a mozgásszervi és kardiológiai betegségeken átesettek rehabilitációját végzik majd. 

A betegellátás integrációját az elmúlt időszak folyamatosan csökkenő egészségügyi támogatásai indokolták. A kiskunfélegyházi önkormányzatnak az utóbbi 6 évben közel 900 millió forint működési támogatást kellett volna adnia a kórháznak, a város költségvetésében viszont mára több mint 10 milliárdos a hiány. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés fideszes elnöke kifejtette: az egészségügyi ellátási rendszer 2002 óta leépült, részint ennek a következménye, hogy Kiskunfélegyháza nem tudja fenntartani a kórházat. 

Az aktív betegellátás átadása miatt a félegyházi kórházban legalább 200 dolgozó munkahelye fog megszűnni. Közülük 50 főnek egyelőre esélye sincs, hogy a szakmájában helyezkedhessen el a környéken.

hirdetés

Könyveink