2024. április. 19., péntek - Emma.

Az akkreditált pszichológiai képzésekről

Megtévesztési lehetőség!

A FAT végzettség nem diploma

A Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének állásfoglalása a pszichológiai területeken folyó képzésekről.

A Magyar Pszichológiai Társaság (MPT) és a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete (MPÉE) számos olyan bejelentést kapott különböző pszichológiai területeken folyó képzésekről, amelyek megtévesztőek lehetnek mind a laikusok, mind a szakemberek számára.

A képzést hirdetők gyakran arra hivatkoznak, hogy képzésük akkreditált, ami azt a hitet kelti a hirdetést olvasókban, hogy a képzés sikeres teljesítése államilag elfogadott végzettségnek minősül. Beiratkoznak a képzésre, majd a kapott papírokkal megpróbálnak munkát vállalni, vállalkozást indítani, szolgáltatást ajánlani olyan szakmai megnevezéseket használva, amelyek állami oklevéllel védettek. A megtévesztés ilyenkor tovább folytatódik, mert hirdetéseikben akkreditált képzésekre hivatkoznak, ami a szolgáltatást igénybevevők szemében hivatalos autoritással ruházza fel a szolgáltatást végzőt. Így hirdetnek pszichológus címet használva terápiákat, pszichológiai tanácsadásokat stb. A megtévesztésnek egyaránt áldozatai akik részt vesznek az ilyen képzéseken és azok, akik az így hirdetett szolgáltatásokat igénybe veszik.

Akkreditáció kontra felnőttképzési akkreditáció

A megtévesztés lehetősége az akkreditáció szó téves használatából adódik. A fenti jelenségre a Felnőttképzési akkreditáció (FAT) ad lehetőséget. Az állami egyetemi képzések vagy szakmai tevékenység végzésére lehetőséget adó képzések esetében valóban létezik akkreditáció, azonban ezek nem felnőttképzési akkreditációk. A felsőoktatásban a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) adja meg a képzések elismerését és teszi lehetővé a felsőoktatási törvény alapján Oklevél kiadását (amely megnevezést csak a felsőoktatásai törvényben felsorolt intézmények tehetnek meg), ez a Felsőoktatási akkreditáció. A FAT lényege, hogy lehetővé teszi a szakképzési hozzájárulásként befizetett összegekből a képzési költségek visszaigénylését. Ehhez a képzéseket és a képzést végző cégeket regisztrálni kell. Az állam a minimális minőség és az ellenőrizhetőség érdekében – a visszaéléseket elkerülendő – bevezette a FAT akkreditációt (a részletekről lásd www.nive.hu). Ez alapvetően formai, tehát nem tartalmi minőségi ellenőrzés.

A MAB akkreditáció során viszont szigorú minőségi vizsgálat után lehet csak akkreditációt elnyerni, ahol a formai feltételeken túl vizsgálják a tananyagok tartalmát, az oktatók kvalitásait, a vizsgakövetelményeket stb. A csupán FAT-tal rendelkező képzések nem adnak olyan végzettséget, amivel munkát lehetne vállalni, a cégek nem vehetnek fel szakképzettséget igénylő munkakörbe olyan személyt, aki csak FAT-tal rendelkezik. Az ezeken való részvételt igazoló papír nem diploma, nem oklevél, nem szakmai bizonyítvány, csak tanfolyami részvételi tanúsítvány, amivel nem lehet hivatalos végzettséget igénylő munkakörben elhelyezkedni, nem lehet minősített oktatási intézményben oktatóként dolgozni.

Kiadó: Magyar Pszichológiai Társaság

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés