hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Megvan a melanóma áttétképző mechanizmusa

Izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma áttéteket képez a szervezetben.

A Tel-Avivi-i Egyetem tudósai a heidelbergi rákkutatóközpont szakembereivel felfedezték, milyen módon képes belső szerveket megbetegíteni a rosszindulatú festékes anyajegy-daganat, és két olyan vegyületet is találtak, amelyek képesek meggátolni a folyamatot, adta hírül a Háárec című izraeli napilap.

A legagresszívebb bőrráknak tartott melanóma a pigmenteket termelő melanocita nevű bőrsejtekből indul, általában sötét színű anyajegyként jelenik meg, noha olykor fehér, vagy bőrszínű is lehet. Ha a bőrrák a bőr felső rétegénél mélyebbre, az érrendszerhez jut, akkor halálossá válhat. A melanóma nem a bőrön megjelenő anyajegy miatt veszélyes, hanem az áttétei miatt, amelyek életfontosságú szerveket, az agyat, a tüdőt, a májat és a csontokat támadnak meg.

A Nature Cell Biology című tudományos folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint az anyajegydaganat elterjedése előtt mikro RNS-molekulákat tartalmazó kicsiny hólyagocskákat bocsát ki, amelyek szerkezeti változásokat idéznek elő a bőrben, előkészítve azt a rákos sejtek fogadására és továbbszállítására.

A kutatók két olyan anyagot is azonosítottak, amelyek megállíthatják ezt a folyamatot. Az SB202190 vegyület megakadályozza a hólyagocskák eljutását a tumortól a bőrhöz, az U0126 vegyület pedig megakadályozza a bőr a rákos sejtek befogadásához szükséges elváltozását még akkor is, ha a hólyagocskák már megérkeztek. Ezekből az anyagokból várhatóan sikerül majd a rákos folyamatot leállítani képes gyógyszereket fejleszteni.

A nemzetközi adatok szerint jelenleg a világban 52 percenként meghal valaki ennek a betegségnek a következtében és számuk az utóbbi harminc évben folyamatosan emelkedik.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink