hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Megvette egy amerikai cég az onkokést

A massachusetts-i központú Waters Corporation megvásárolta az "Intelligens Kés" REIMS nevezetű, lényegi technológiáját - jelentette be az onkokést fejlesztő MediMass Kft. kedden.

Az üzletág értékesítése a közlemény szerint gyakorlatilag magában foglalja a MediMass összes eszközét, beleértve a szabadalmi beadványokat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő tapasztalatot, szakértelmet és munkaerőt.

A fejlesztés alapjául szolgáló REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés ("iKnife") néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A koncepcionális fejlesztés szakaszában lévő Intelligens Kést a jövőben a műtétek közbeni, azonnali diagnózis felállításához lehet majd alkalmazni. Az iKnife, a Waters általi további fejlesztést követően, lehetővé teheti, hogy az operáció folyamán a sebész minden esetben tökéletesen diagnosztizálni tudja és el tudja távolítani a rákos sejteket.

A REIMS egy olyan ionizációs eljárás, mely szinte bármilyen minta azonnali tömegspektrometriás analízisét lehetővé teszi.

A Waters már három éve együttműködik a MediMass-szal és az Imperial College London-nal a REIMS technológia továbbfejlesztésében azzal a céllal, hogy a technológia alkalmazható legyen az egészségtudomány több gyakorlati területén.

A MediMass Kft. 2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kkv, amely Takáts Zoltán kutató találmányára épül, akinek öt magyar magánszemély közeli munkatársa és partnere volt a kezdetektől fogva. A tulajdonosi csoport az elmúlt években többször bővült, legutóbb a Euroventures IV. (JEREMIE társ-befektető) alapja csatlakozott több magánbefektetővel együtt. Ennek eredményeként 2011-ben több körben mintegy 1-1,5 millió euróval megemelték a társaság alaptőkéjét. Ez lehetővé tette, hogy a kutatást elvigyék a prototípus fázisig, valamint megfelelő stratégiai partner találjanak az engedélyeztetésig és üzleti felhasználásig. A kutatásokat ezalatt az EU Hetes Keretprogramja is támogatta. A társaságot mindvégig az alapítók irányították.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink