hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Menedzserszűrés uniós támogatással?

Ambiciózus egészségügyi tervre kapott 860 millió forintos uniós támogatást egy Balatonfüredre készülő kisvállalkozás – jóllehet a projekt elnagyolt, és a megjelölt partnerek sem tudnak róla szinte semmit – írja a hvg.

„Az egykori Huray piac területén többmilliárdos beruházás révén gyógyászati centrum épülhet. (...) A változások korát éli az ígért beruházásra létrehozott projektcég, a Gyógyközpont Gyógyászat Kutató és Szolgáltató Kft. is. „Rájöttem, hogy túl hosszú időt venne igénybe és sokba kerülne az építkezés, ezért inkább egy négycsillagos hotel használaton kívüli szárnyában bérelnénk helyiségeket” – ismertette legújabb koncepcióját a HVG-nek Lőrincz Sándor, a kft ügyvezetője és társtulajdonosa. Így akár azonnal neki is foghatnának a kutatásnak, amelyre egy 2009-ben meghirdetett uniós pályázaton 2011 júniusában 860 millió forintot ítéltek oda a Gyógyközpont Kft.-nek. A pénz felhasználásáról tavaly október végén kötött szerződést a cég a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ). (...)

Nem vittek közelebb a Gyógyközpont kutatási terveinek megismeréséhez az uniós pályázatban „szorosan együttműködő” partnereknek mondott intézmények vezetői sem. Veress Gábor, a füredi szívkórház főigazgatója a HVG kérdésére elmondta, sokan megfordulnak nála, egyszer a Gyógyközpont ügyvezetőjével is beszélgetett. A kórház nyitott az együttműködésre, vele is, mással is – szögezte le a főigazgató. A Debreceni Egyetem még szándéknyilatkozatot is aláírt 2010 decemberében arról, hogy népegészségügyi kutatásaiba bevonná a Gyógyközpont Kft.-t, sőt szakembereket is képezne a füredi munkához. „Ez másfél éve történt, azóta hírét sem hallottam a projektnek” – mondta a HVG-nek Ádány Róza, a Népegészségügyi Kar dékánja. „A felsorolt kutatási programok meglehetősen ambiciózusak, közülük egy-egy részterülettel is nagy hírű, nemzetközi intézmények foglalkoznak évekig, precízen kidolgozott vizsgálati protokollok alapján” – csodálkozott rá a füredi programra Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója. Az sem titok, hogy népegészségügyi kutatásra manapság alig jut közpénz: már néhány millió forint támogatásért is óriási küzdelmet kell folytatni.

Nyitott kérdés, miként illeszkedik a magánszűrés, a drága fizetős diagnosztika az államosított egészségügy koncepciójába. Két héttel ezelőtt Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Szombathelyet nevezte meg a nyugat-dunántúli térség onkológiai központjának, Veszprémben pedig uniós pénzből most kellene elkezdeni egy onkológiai ellátóhely megépítését. Mivel egyelőre egyik kórháznak sem futná PET-CT vásárlására, bármennyire furcsán hangzik is, a fizetőképes betegek Balatonfüreden, a Gyógyközpont Kft. jóvoltából juthatnának hozzá korszerű diagnosztikai lehetőséghez – miközben a hivatalos politikának az a szándéka, hogy államosítsa a magántulajdonú kórházi gyógyszertárakat, a művesekezelést, a magánműködtetésű laborokat.

A teljes cikk a hvg.hu-n

Gáti Júlia
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink