hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Mentességet kérnek a patikusok

A Magyar Hírlap szerint azt szorgalmazzák a gyógyszerészek, hogy a patikáknak se kelljen helyi építményadót fizetniük.

Az Országgyűlés a napokban kezdte meg a vitát arról az indítványról, amely a helyi adókról szóló törvényt módosítaná. A javaslat szerint az egészségügyi alapellátást végző intézmények – jellemzően a háziorvosi, házi gyermekorvosi vállalkozások – ismét mentesülnének az építményadó megfizetése alól.

Ezzel visszarendeződne a korábbi állapot, amikor az egészségügyi és szociális szolgáltatóknak nem kellett számolniuk ilyen kiadással. Tavaly novemberben azonban a törvényhozás megszüntette a mentességet, nem csekély ellenérzést kiváltva elsősorban a háziorvosok körében. Ám a status quo akkor sem állna helyre, ha a parlament elfogadná a javaslatot, a módosítás ugyanis csak az alapellátó orvosi szolgáltatásokra vonatkozik, a patikákra nem. A Magyar Gyógyszerészi Kamara viszont az egészségügyi törvényre hivatkozva – amely a gyógyszertárakat egészségügyi intézményként határozza meg – ezekre is kiterjesztené a mentességet.

Hankó Zoltán elnök szerint az egészségügy finanszírozása amúgy is „gyenge lábakon áll”, a kedvező döntés segítene az érintettek helyzetén.

A Magyar Hírlap szerint az elképzelésnek akadnak támogatói, ugyanakkor az álláspont megoszlik a mentesség kiterjesztésében. Többen úgy vélik, a körbe csak a kisebb forgalmú, létükért küzdő gyógyszertárakat kellene bevenni, a jelentős profitot hozó patikák változatlanul fizetnének építményadót.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink