hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Miért halnak fiatalabban?

Háromnapos nemzetközi tanácskozás kezdődött a romák egészségi helyzetéről hétfőn Pécsen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Pécsi Tudományegyetem orvoskara szervezésében.

Az európai uniós szintű konferencián orvosok, társadalomtudósok, pszichológusok, közgazdászok, jogászok, önkormányzati vezetők, valamint kommunikációs szakemberek cserélnek tapasztalatot.

Östlin Piroska, WHO Europe programfelelőse az MTI-nek elmondta: ma még nagyon kevés kutatás létezik az idősebb korosztályhoz tartozó romák egészségi állapotáról, életkörülményeiről, és arról, hogy miért halnak meg a romák tizenöt évvel fiatalabban az uniós átlagéletkornál.   Tény ugyanakkor, hogy Európában a legtöbb roma magas fokú esélyegyenlőtlenséggel küzd az egészségügyi ellátás területén. Bizonyított, hogy jelentősen rövidebb várható élettartam, rosszabb egészségi állapot, több betegség és magasabb mortalitás jellemzi a roma populációt, mint a többségi társadalom tagjait - közölte.

A szakmai dokumentumok szerint elsősorban a szegénység, a szegregáció és a kommunikációs problémák jelentik a roma kisebbség számára a legnagyobb akadályt az egészségi ellátáshoz való egyenlő hozzáférésében - tette hozzá a szakember.

A tanácskozás résztvevői a három nap során roma közösségeket is felkeresnek Baranya felzárkóztatásra váró térségeiben, hogy az érintettektől gyűjtsenek tapasztalatokat egészségi ellátásukról. A tanácskozás végén egy deklarációt fogadnak el, amelyet az európai uniós államok kormányai és az EU vezetőinek is eljuttatnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink