hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Mikola: nem lesz olcsóbb az egészségügy

Mikola István volt egészségügyi miniszter szerint a prevenció drága, a megelőzéstől nem lesznek kisebbek az egészségügyi kiadások Magyarországon.

Nem igaz, hogy ha megelőzzük a bajt, akkor kisebbek lesznek az egészségügy kiadásai; ez illúzió, mert bár a prevenció fontos az életminőség szempontjából, drága – ezt Mikola István egykori egészségügyi miniszter, jelenlegi OECD-nagykövet mondta szombaton Siófokon, a magángyógyszerészek országos konferenciáján.

Az új technológia sem spórolást, hanem emelkedő költségeket jelent – sorolta tovább, hogy milyen közhiedelmekkel kell leszámolni az OECD-világfelmérések nyomán. Idézte Mikola a világszervezet felhívását is, miszerint a recesszió-fenyegette országoknak eszébe ne jusson az oktatásból, az egészségügyből, a szociális kiadásokból pénzeket elvonni, mert azzal további gazdasági visszaesést alapoznak meg.

– Míg Magyarország ma a GDP kevesebb, mit öt százalékát fordítja egészségügyre, addig az Egyesült Államok tizenhatot – folytatta az első Orbán-kormány minisztere. – Igaz, utóbbi közel sem hasznosul ilyen arányban a lakosság-egészséget figyelembe véve. Arányaiban nálunk az állam nagybácsi módjára (a szocializmus örökségeként) még mindig sokat fordít szociális kiadásokra. Az OECD-átlaghoz képest kiemelkedően magas Magyarországon az orvos-beteg találkozások száma, a gyógyszerkiadás, a császármetszések aránya, vagy éppen a szorongásoldó készítmények szedése. A következő évtizedben az egészségügy 2-4 százalékos részesedés-növekedése várható a GDP-ből, ám ez csak gazdasági növekedés esetén jelenthet jól észrevehető mértékű emelkedést – írja a sonline.hu.

hirdetés

Könyveink