hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Minden kórházbezárással kapcsolatos híresztelés rémhír

Szócska Miklós újra hangsúlyozta, "gyógyhely nem szűnik meg, de funkciót válthat". Az államtitkár ezt két nappal ezelőtt Kecskeméten, legutóbb pedig Szegeden és is elmondta.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint minden kórházbezárással kapcsolatos híresztelés rémhír.

Az államtitkár Csongrád megyei politikusokkal és egészségügyi vezetőkkel folytatott konzultációját követő sajtótájékoztatóján az egyes kórházak jövőjét firtató újságírói kérdésekre még nem tudott konkrét választ adni.

Az új modell kidolgozásához, hogy pontosan meghatározható legyen egy-egy intézmény helye a nagytérségi ellátórendszerben, még néhány hónapnyi munkára szükség van – fogalmazott Szócska Miklós, hozzátéve, hogy addig pontos felmérés készül az ellátórendszer helyzetéről.

Nagyon esetleges és igazságtalan a jelenlegi ellátórendszer, ezen javítani kell. Mivel az anyagi lehetőségek korlátozottak, a tartalékok visszaforgatásával és a rendszer újraszervezéssel érhetők el eredmények – fejtette ki a szakpolitikus.

"Nincs annyi pénzünk, hogy az ellátás minden szintjét egy megyében biztosítani tudjuk, nincs annyi beteg egy megyében, hogy arra érdemes legyen fenntartani egy csúcsellátást, nincs arra pénzünk, hogy mindenhova minden diagnosztikai eszközt megvegyünk, de egy nagytérségben elő kell állnia egy olyan fenntartható rendszernek, ahol ez elérhető" – mondta.

A struktúra átalakításával párhuzamosan zajlik a finanszírozási rendszer újragondolása. "A célunk, hogy a hatékony ellátást finanszírozzuk, ne a totemet" – fogalmazott a politikus.

"Nem lesz mindenkinek kedvére az a megoldás, ami létrejön, de abban biztos lehet mindenki, hogy részrehajlás nélkül, az ellátás érdekében történnek az átalakítások" - hangsúlyozta Szócska Miklós.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink