hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Minden magyar lehet angol beteg

„Magyarok, akik itthon már külföldinek számítanak” címmel ír a hvg.hu a már határon túl dolgozó, tanuló magyarok itthoni egészségügyi ellátásának szabályairól és csapdáiról.

A helyzet bonyolultságának érzékeltetése egy olvasója példáját hozza a lap:

 "A gyerekem külföldön tanul, sokszor jár haza, ám nemrég megszűnt a magyar egészségbiztosítása, pedig tavaly még volt lehetőség befizetni a havidíjat" – idézik panaszos levelét. Olvasójuk fia az Egyesült Királyságban kezdte az egyetemet középiskola után, ott biztosítva is van, ám fizették utána idehaza is a járulékot, azt a havi 6660 forintott, amiért teljes jogú egészségügyi ellátás járt. Év eleje óta azonban ez a lehetőség megszűnt. Angliában a fiatalember igényelte az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de ezzel csak alapszolgáltatásokat lehet igénybe venni, és igen korlátozott keretek között. A levélíró azon háborodott fel, hogy noha gyermeke továbbra is állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik, idehaza mégis úgy tekintenek rá, mint egy külföldire. Jelenleg például privát turistabiztosítást köt, ha hazalátogat.

A lap áttekintő cikkében igyekszik logikusan bemutatni a fő szabályokat és elveket, de a végkicsengés mégis csak az a hvg.hu-n is, hogy minden külföldi munkavállalás, tanulási időszak előtt konkrétan meg kell nézni: a konkrét esetben a szabályozás melyik kategóriájába tartozik valaki, s így hol, hogyan, mennyiért jut majd egészségügyi ellátáshoz.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink