hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mindenki cukorbeteg lesz, csak nem biztos, hogy megéri

Tavaly több mint 300 új cukorbeteg gyereket regisztráltak hazánkban. A 14 évesnél fiatalabbak között minden évben egyre több a diabéteszes.

A szakorvosok szerint a cukorbaj lehet a 21. század járványa. Ennek oka a többi között a csecsemő- és gyermekkori rossz táplálkozás, a kevés mozgás és az elhízás, ami a betegség gyors terjedését okozza. Erre szeretné felhívni a figyelmet hétfőn kezdődő jótékonysági futásával Schirilla György, aki a Semmelweis Egyetem (SE) I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának, a legnagyobb hazai gyermekdiabétesz centrumnak ajánlja a rendezvény bevételét.

Húsz év alatt kétszeresére nőtt az 1-es típusú diabéteszes gyermekek száma hazánkban. A betegek száma elsősorban az 5 év alatti korosztályban emelkedett. A legfiatalabb magyar cukorbetegek még alig fél évesek. Az úgynevezett egyes típusú diabétesz a gyermekkor leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Magyarországon 100 ezer gyermeklakosra számítva évente 10-11 új beteget fedeznek fel. Az I. Gyermekklinikán 500 diabéteszes gyermeket gondoznak, ez a hazai gyermek populáció mintegy 20 százaléka.

A 2-es típusú diabétesz 10 éve még szinte kizárólag a felnőttkor betegsége volt. Napjainkban azonban egyre nagyobb számban jelenik meg gyermekkorban is. Ez elsősorban a kövérség világméretű terjedésével magyarázható. A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a kövér felnőttek és gyermekek számának ugrásszerű növekedéséhez vezet. Míg a gyermekkorban még ma is elsöprő többségben jelentkező 1-es típusú cukorbetegség prevenciója nem ismert, a 2-es típusú cukorbajt rendszeres testmozgással, és egészséges táplálkozással megelőzhetjük.

A diabéteszesek száma világszerte rohamosan nő. 2030-ig a cukorbetegek száma várhatóan eléri a 438 milliót.

Schirilla György tizenegyedik éve fut a kórházban ápolt gyermekekért. Idén azért választotta a cukorbetegségben szenvedő gyermekeket, mert kislánya, Hédi is diabéteszes. Schirilla június 6-án hétfőn Zalaegerszegről startol, futása során több ezer gyermek és felnőtt csatlakozik hozzá, az érintett településeken határ táblától határ tábláig. Június 10-én, pénteken érkezik Budapestre, a SE I.sz. Gyermekklinikájára, ahol vidám műsor zárja az eseményt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés