2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Mire használhatók az egészségügyi adatok?

Az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szigorú szabályokról és azok gyakorlati felhasználhatóságáról rendez konferenciát a Magyar Egészségkommunikációs Egyesület április 28-án.

Az egészségügy középpontjában megkérdőjelezhetetlenül a beteg áll: éppen ezért az ellátás hatékonysága, a betegeknek nyújtandó bármely egyéb szolgáltatás hasznossága a rájuk vonatkozó egészségügyi adatokra épül. Azokra az adatokra, melyek szigorú védelemben részesülnek.

Az egyik oldalról szigorúan védendő, egészségügyi személyes adatok azonban a másik oldalról vizsgálva a modern és hatékony egészségügy működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges információk: így viszont az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szigorú szabályok és azok gyakorlati felhasználhatóságának jelentősége között rendre vélt vagy valós ellentmondások kerülnek a felszínre.

  • Túlzó-e az egészségügyi adatok védelme vagy a gyakorlatban felmerülő hajmeresztő visszaéléseknek inkább e védelem fokozására kell sarkallnia minket?
  • Elképzelhető-e, hogy a teljes körű, előfeltételektől mentes tilalom bizonyos esetekben az ésszerű hatékonyság akadályává válik, vagy a szigorú adatvédelemmel elérni kívánt cél tényleges megvalósulására nem feltétlenül a teljes körű tiltás az adekvát megoldás?
  • A modern információ-technológiai megoldások alkalmazásában rejlő lehetőségek tényleg szemben állnak-e a nagy részben kezelhető adatbiztonsági kockázatokkal?
  • Egyre több szereplőt (gyógyszertárak, egészségügyi szolgáltatók kiszélesített köre stb.) kívánunk bevonni a terápia, az ellátás hatékonyságának fokozásába, de érdemi információk nélkül meg tudnak-e felelni ezeknek az elvárásoknak? Elvárható-e az egészségipar szereplőitől, hogy érdemi információk nélkül új terápiák, szolgáltatások kifejlesztésébe fektessenek?
  • És általában: alkalmas-e a beteg annak megítélésére, hogy mikor veszélyezteti őt adatainak kezelésére adott felhatalmazása, avagy egy egyszerű adatkezelési hozzájárulással egy csapásra átugorhatók az adatvédelmi szempontok?

A konferencia előadásai:

  • Az egészségügyi adatvédelem jelentősége és helye Magyarországon (PhD. dr. Trócsányi Sára, főosztályvezető, Országgyűlési Biztos Hivatala)
  • Extrém esetek – egészségügyi adatvédelem a gyakorlatban (Kapronczay Stefánia, Betegjogi programvezető, Társaság a szabadságjogokért)
  • Adatok és kezelésük a kórházakban (Dr. Nagy Anikó, orvosigazgató, Heim Pál Kórház )
  • A patikai gondozás és egyéb lehetőségek – betarthatatlan kötelezettség? (Dr. Feller Antal, vezérigazgató, Hungaro-pharma Zrt.)
  • Gyógyszerek és innovatív fejlesztések – egészségügyi adatok nélkül nem megy? (Dávid Tamás, igazgatóhelyettes,
  • Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete)
  • Egy megvalósított integrált egészségügyi adatkezelési projekt nehézségei – potenciális továbblépés (Kerekes József, szektor igazgató, Hewlett-Packard)

A konferencián való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2011. április 27-ig jelezze az  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen.

A konferencián való részvétel a Magyar Egészségkommunikációs Egyesület tagjainak ingyenes, mások számára a regisztrációs díj 9990 forint.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés