hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Mitől lesz jobb?

Kiknek lesz jó a patikák államosítása? – teszi fel a kérést az Indexen közölt cikkében Baraczka Mariann, a HealthCapital Zrt. Vezérigazgatója.

A következő három hónap alatt gyökeresen át fog alakulni a magyarországi gyógyszertárak tulajdonosi szerkezete. Egyedül a gyógyszertári privatizációhoz mérhető a tulajdonviszonyok most kezdődő átalakulása, de a változás iránya részben ellentétes: egyes helyeken az állam újra tulajdonos lehet a patikákban – idézi fel a jogszabállyal kikényszerített változások következményeit a szerző.

Az egyik további fontos különbség abban áll, hogy ma kedvezőtlenebb gazdasági helyzetben működnek a patikák, ezért sokkal rosszabb a jövedelmezőségük, mint korábban. A másik fontos különbség, hogy a privatizáció következtében jelentős új forrás érkezett az ágazatba, amely az ellátás minőségét javította. Ezzel szemben a mostani tulajdonosváltások során nem fog új tőke beáramlani a gyógyszertárakba. Az az állami forrás, amely a hitelprogramot fedezi, az eladókhoz kerül, tehát ezt a pénzt nem a gyógyszertárakban fogják befektetni.

Ami a gyógyszerkészítmények árát, a gyártói kedvezmények érvényesítését illeti: a láncon kívüli és a lánchoz tartozó patikák között nem lehet kimutatni szignifikáns különbséget. Tehát nem igaz, hogy a láncok léte hátrányos volt a vásárlóknak, de az sem, hogy érdemi előnyöket nyújtott. Változatlanul kérdéses, hogy ha többlet pénz nem érkezik az ágazatba, és mostantól mindenhol a szakmai szereplőkre hárul az üzleti döntések minden felelőssége, akkor milyen tényezőktől várható az egyre nagyobb bajban lévő patikák eredményesebb működése és a szolgáltatás színvonalának folyamatos javítása.

Az egyik megoldás az lehet, hogy egyre többen veszik át azokat az új gyógyszertári szolgáltatásokat, melyek Európában már teret nyertek az elmúlt időszakban. A gyógyszerészi gondozástól a különböző compliance-programok segítésén át a patikai akciók tudatosabb tervezéséig több innovatív megoldás létezik arra, hogy a gyógyszertár jövedelmezősége és szolgáltatásának színvonala nőjön. A szolgáltatási színvonal érdemi bővítéséhez azonban a patikák többségében jelenleg nincs meg a szükséges fedezet. Érdemi változás csak jelentősebb külső forrás bevonásától várható, amely származhat azokból a tervezett kormányzati programból is, amely a gyógyszerészi gondozást ösztönzik. Ha így lesz, a gyógyszervásárlók még akár nyerhetnek is a változásokkal – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink