hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

MOK: nincs idő alkudozni, cselekedni kell!

Összefogásra, az önként vállalt túlmunka szerződések azonnali felmondására, az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítására hívott fel a Magyar Orvosi Kamara, válaszul a Belügyminisztérium délelőtti bejelentésére, miszerint megszűntetik a kötelező kamarai tagságot.

Az ötvenes évek koncepciós pereire emlékeztető támadást indított a Belügyminisztérium az orvostársadalom ellen – hangzott el azon a rendkívüli sajtótájékoztatón, ahol a Belügyminisztérium délelőtti bejelentésére reflektált a kamara elnöke, alelnöke és titkára. Kiderült az is, hogy a kamarához érkező visszajelzések a tagság nagyfokú felháborodásáról tanúskodnak, még azok részéről is, akik korábban kritizálták a működést.

A kamara egyébként a BM közleményből értesült a törvénymódosításról.

A MOK összefogásra, valamint arra kéri a kollégákat:

  • nyilatkozzanak 30 napon belül kamarai tagságuk fenntartásáról;
  • azonnal mondják fel az önként vállalt túlmunkaszerződéseket;
  • a háziorvosok utasítsák el az új ügyeleti szerződések aláírását;
  • tiltakozzanak írásban a belügyminiszternél az orvosi kamarát ért támadás miatt.

A BM intézkedésére válaszlépésként a kamara:

  • pert indít a BM ellen hitelrontás miatt;
  • vizsgálják az Európai Unió intézményeihez való fordulás lehetőségét.

A kormány hazugságok alapján, hatalmával visszaélve indított durva támadást az orvosi kamara, ezen keresztül az orvostársadalom ellen – mondta a hétfő délutáni sajtótájékoztatón Kincses Gyula, a köztestület elnöke. Emlékeztetett arra, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón azzal vádolta a MOK-ot, hogy etikai eljárást indít azon tagjaival szemben, akik aláírják az új ügyeleti szerződésüket. A valótlan állítással szemben a kamara elnöksége egy esetben élt etikai panasszal – ami nem jelent etikai eljárást – azzal a vármegyei kollegiális vezetővel szemben, aki az Országos Kórházi Főigazgatóság alkalmazottjaként fenyegetéssel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni a háziorvosokat az Országos Mentőszolgálattal való szerződésre.

A képtelen vádat Gulyás Gergely jelentette be szombaton, mára pedig már az ítélet is megszületett, jó eséllyel holnap ki is hirdetik – fogalmazott az eljárást koncepciós perekhez hasonlító Svéd Tamás, a MOK titkára.

„Azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat”

Számítottunk erre a lépésre, amikor az orvostársadalom arról döntött, hogy nyomásgyakorlásba kezd – mondta Álmos Péter alelnök, hangsúlyozta: „céljaink nem változnak, ugyanazok vagyunk, akik a hálapénz ellen küzdöttünk, a tiszta és átlátható egészségügyért harcoltunk”.

A példátlan kormányzati lépést az indokolta, hogy a döntéshozókat felbosszantotta, hogy a két érintett megyében az orvosok nyomásgyakorló akciója nyomán nem sikerült fennakadások nélkül bevezetni az új ügyeleti rendszert – jelentették ki, hozzátéve, hogy egy folyamatban lévő felmérés adatai szerint a válaszadó háziorvosok több mint 80 százaléka egyetért a nyomásgyakorlás módszereivel, és annak folytatása mellett áll.

A független értelmiség gerincét adó orvostársadalom megtörésére tett kísérletet a kormány, mert azt akarják, hogy fogjuk be a szájunkat, kövessük a parancsokat, és ne jelezzük a problémákat – jelentette ki Álmos Péter.

Nyilatkozni kell a kamarai tagság fenntartásáról

A következő napokban a tagsághoz fordulnak, arra kérve őket, hogy amennyiben nem akarják, hogy gyengüljön az orvostársadalom érdekérvényesítő képessége, tegyenek nyilatkozatot tagságuk fenntartásáról, juttassanak el tiltakozó levelet a belügyminiszternek ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ), mondják fel az önként vállalt túlmunkát, és a háziorvosok továbbra se írják alá az ügyeleti szerződést.

A kamarának nem szabad kiüresednie – hangsúlyozták az elnökség tagjai, hozzátéve, hogy a nyomásgyakorlás elkezdésekor arról kellett dönteniük, hogy vállalják-e azt a szerepet amit a kormány rájuk osztott, vagyis, hogy bármilyen jogszabály-változtatásra, kormányzati döntésre rákerül a MOK jóváhagyása azzal, hogy folytak egyeztetések, vagy kiállnak amellett, hogy az érdemi követeléseket is figyelembe vegye a döntéshozó.

Anyagilag is nehéz helyzetbe hozza a MOK-ot a kötelező kamarai tagság eltörlése, hiszen egy működő szervezetről van szó, ahol családos emberek dolgoznak, és fenn kell tartani az infrastruktúrát is.

Sem a szakdolgozói, sem a gyógyszerészi kamarától nem érkezett reakció a MOK-hoz – válaszolta a MedicalOnline kérdésére Kincses Gyula, amit Álmos Péter azzal egészített ki, hogy a törvénymódosítás kizárólag az orvosi kamarára vonatkozik, de jelzésértékű a másik két ágazati hivatásrend számára is arra az esetre, ha kiáll a tagság érdekeiért.

A Magyar Orvosi Kamara – amelynek egykor Takács Péter jelenlegi államtitkár is tisztségviselője volt – közel ötvenezer tagot számlál, az aktív tagok száma mintegy 40 ezer, ebből a közellátásban nagyjából 30 ezren dolgoznak.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink