hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Mozgásba jött a litván egészségügy

A litván egészségügy átalakításáról hozott híreket, s mutat be eredményeket az eski.hu. Tervezés, átszervezés, finanszírozás – számtalan területet érintenek a változások.

2014 márciusában a litván kormány elfogadta az ágazatközi „Egészséget Mindenkinek” című cselekvési tervet, amelynek az elsődleges célja, hogy két évvel növelje a várható élettartamot 2014 és 2022 között, javítsa az életminőséget, és csökkentse az egészségügyi egyenlőtlenségeket – emlékeztet a lap.
A tervet koordináló szerv az Egészségügyi Minisztérium, de a terv kidolgozása több szereplő bevonásával valósult meg, beleértve a környezeti, energiaügyi, kulturális, társadalombiztosítási és munkaügyi, oktatási és tudományos, közlekedési és kommunikációs tárcákat. Emellett a terv végrehajtásában a gazdasági, belügy- és mezőgazdasági minisztériumok is részt vesznek. A tervezett intézkedések beruházás kerete meghaladja a 1,1 milliárd eurót, amelynek várhatóan 70%-a származik majd az Európai Strukturális és Befektetési Alapokból – olvasható az eski.hu-n.

A litván egészségügyi rendszer egyik fő prioritása 2014-2023 között az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése és az egészséges öregedés elősegítése. Az egyenlőtlenségek miatt több területre is fókuszálnak, így például a kardiovaszkuláris betegségekre, gyermekek egészségére, a daganatos betegségekre, tuberkulózisra, a traumákra, a betegségek külső okaira, a fogyatékkal élők egészségügyi ellátására és a függőségekre – írják az ismertetőben.

Litvániában az eddigi intézkedések elsősorban olyan szisztematikus változtatásokra irányultak az egészségügyben, amelyek számos kiemelten fontos szolgáltatás vertikális és horizontális integrációját célozta, beleértve a kardiovaszkuláris, daganatos és mentális betegségek kezelését. Lényeges előrelépés érzékelhető az akut miokardiális infarktussal és stroke-kal kezelt betegek ellátásában – számolnak be a következő hírben.

A litván egészségügyi miniszter 2015 szeptemberében jóváhagyott egy külön alapot a pszichoszociális rehabilitációra, amitől a mentális rendellenességekben szenvedő betegek ellátásban való részvételi arányának javulását várják.  A pszichoszociális rehabilitáció az egyéni ellátási terv alapján lesz nyújtandó, amelyet egy pszichiáter dolgoz ki különböző egészségügyi szakemberekből álló multidiszciplináris csoport bevonásával (nővér, pszichológus, ergoterapeuta és szociális munkás) – olvasható az eski.hu-n.

 

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink