hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

 

Munkát ad a migráció a pécsieknek

A migráció népegészségügyi vonatkozásait érintő együttműködésről kötött megállapodást a WHO európai irodája és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A Jakab Zsuzsanna, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) európai regionális igazgatója és Bódis József, a PTE rektora által aláírt dokumentum szerint a közös munka kutatásra, oktatásra, migrációs egészségügyi adatbázis kialakítására, döntéshozóknak szánt háttéranyagok készítésére és egyebek mellett a témával foglalkozó elektronikus folyóirat szerkesztésében való részvételre terjed ki.

A regionális igazgató az aláírást követő sajtótájékoztatón azt mondta: Európa egymilliárdos lakosságának nyolc százaléka bevándorló és a számuk folyamatosan nő. A migrációnak gazdasági előnyei vannak, ugyanakkor számos más, köztük népegészségügyi vonatkozása is van, e körben gondoskodni kell az érintetteknek az egészségügyi rendszerbe való integrálásáról és az általuk esetlegesen behozott betegségek elleni védelemről.

"Nincs igazán mitől tartanunk, mert az európai országok egészségügyi ellátórendszere jó, az ebolával kapcsolatban is azt látjuk, hogy az európai elterjedésének minimális az esélye" - mondta. Hozzátette: ebola vagy más, Európában ritka, de komoly fertőző betegség ugyanakkor egy-egy esetben itt is előfordulhat, ezért a hatékony ellátórendszer mellett szükséges, hogy a felkészülés részeként képezzék a szakembereket ezen kórok tüneteinek felismerésére.

Miseta Attila, a PTE orvosi karának dékánja arról szólt, hogy az egyetem a migrációs egészségügyi tanszéke révén évek óta sikeres oktató- és kutatómunkát folytat a migrációs egészségügy témában. Kitért arra, hogy a WHO és az egyetem közös kutatásai a fertőző és egyéb krónikus betegségekre is kiterjedő, elsősorban statisztikai jellegű feladatok elvégzését foglalják magukban. Miseta Attila reményét fejezte ki: az egyetem a WHO segítségével a jövőben pályázati forrásokhoz is juthat a migrációval kapcsolatos munkájához.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink