2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Írország nem változtat álláspontján

Nehéz érvényt szerezni a strasbourgi bíróság döntésének

Az Európai Emberi Jogi Bíróság csütörtökön elmarasztalta Írországot, mert nem tette lehetővé egy rákbeteg nőnek, hogy élete védelmében megszakíttassa terhességét.

A strasbourgi bírák 15 ezer euró kártérítést ítéltek meg az Írországban dolgozó és a terhessége alatt kemoterápiás kezelés alatt álló litván nőnek, aki kénytelen volt a műtétre elutazni Nagy-Britanniába, ahol kevésbé szigorú az abortusz szabályozása.

Írországban a művi terhesség-megszakítást csak abban az esetben engedélyezik, ha az anya élete veszélyben van, s a litván nő esetében úgy ítélték meg, hogy ez a körülmény nem áll fenn. A többségében katolikusok lakta országban még mindig érvényben van az az 1861-ben elfogadott törvény, amely szerint az orvos és az abortáló anya is felelősségre vonható gyilkosságért, ha bebizonyosodik, hogy orvosilag nem volt szükséges a művi terhesség-megszakítás.

A dublini kormány ugyanakkor még mindig nem dolgozta ki az abortuszt kívánó nők jogait kiszélesítő törvényt, holott egy 1992-es legfelsőbb bírósági döntés kimondja, hogy a művi terhesség--megszakítást minden esetben engedélyezni kell, ha a terhesség fennmaradása veszélyezteti az anya életét, s ez arra az esetre is vonatkozik, ha egy nő öngyilkossággal fenyegetőzik az abortusz elmaradása esetére.

Az Ír Családtervezési Szövetség adatai szerint 1980 és 2009 között legalább 142 ezer nő utazott Írországból Angliába és Walesbe abortuszt végeztetni.

Az Európa Tanács szerveként működő strasbourgi bíróság döntése kötelező ugyan, de nehéz érvényt szerezni neki, s gyakran évek telnek el, amíg a testület által elmarasztalt országok végrehajtják a testület által követelt jogi reformokat. Bár elvben lehetséges, még sose fordult elő, hogy kizárjanak egy országot az Európa Tanácsból azért, mert nem hajtotta végre az emberi jogi bíróság ítéletét.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink