hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nem csak az oltás a fontos!

Az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ közleményben hívja fel a figyelmet az utazással kapcsolatos gyakori problémákra. Mint írják, az utazók számára gyakran jelentenek erőpróbát az országok közötti kulturális, higiénés, etikai és gazdasági különbségek.

Nem csak az egészségi problémák – mint pl. a gyomor-bél panaszok, a láz és a fertőzések – elkerülése fontos. Előzetesen tájékozódni kell a célországra jellemző szokásokról, kultúráról, életmódról és politikai helyzetről. Az Országos Epidemiológiai Központ - jelenlegi nevén - Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja 1959. óta segíti az utazókat a felkészülésben, akiket egyénre szabott tanácsokkal látnak el.

Ennek keretében részletesen kikérdezik az útnak indulót. Az utazás körülményei (pl. üdülés, felfedező túra, munkavállalás), időtartama, az utazó kora, egészségi állapota (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők figyelembevételével mérik fel a lehetséges kockázatokat, illetve választják ki a szükséges oltásokat. A központot évente átlagosan 8-10 ezer ember keresi fel és összesen 15-18 ezer oltást adnak be, a helyben elérhető 18 féle oltóanyagból.

A magyarok által legszívesebben látogatott dél-európai turisztikai célpontok esetében az egyik legfontosabb tényező a hasmenés, a balesetek - az UVA/UVB sugárzás - és a tengeri csalánzók csípésének elkerülése. Érdemes palackozott vagy forralt vizet inni és különösen figyelni a fertőtlenítésre.

"Emellett tanácsos olyan gyógyszereket magunkkal vinni, amelyek segíthetnek a tüneti kezelésben, ha szükséges. Az elmúlt években egyre többen utaznak különböző egzotikus nyaralóhelyekre. Ezek között vezet Indonézia, de egyre népszerűbb Laosz, Kambodzsa, Vietnam és sokan keresik fel Indiát is. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy konzultáljon háziorvosával, illetve keresse fel az országban található 9 megyei oltóközpont valamelyikét.

Az utazáshoz érdemes egészségügyi csomagot összeállítani, benne például láz- és fájdalomcsillapítóval, görcsoldóval, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítményekkel, ha előírták, malária megelőzésre szolgáló gyógyszerrel. Vigyünk magunkkal az elsősegélynyújtáshoz szükséges alapvető eszközöket: sebtapaszt, steril mullpólyát, biztosítótűt, csipeszt, sebfertőtlenítő kenőcsöt. Hasznos lehet, ha van nálunk hőmérő és állandó gyógyszereinket se feledjük!"

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a krónikus betegségben szenvedők ellenőriztessék állapotukat orvosukkal, mert külföldön bizonytalan lehet az ellátás és a megszokott gyógyszerek beszerzése.

További információk a www.oek.hu honlapon, az „Utazás és egészség” menüpontban.

(forrás: MedicalOnline, ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés