hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

NET: az ápolók bére megalázó szinten van

A Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének elnöke szerint "az ápolás helyzete gyalázatos, katasztrofális", az ápolók bére pedig különösen megalázó szinten van.

Kovács Erzsébet a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) soros ülése utáni sajtótájékoztatón kifejtette: az ápolók 2002 óta nem kaptak béremelést, a reálbérek folyamatosan csökkentek, és megszűntek azok a juttatások, amelyek a pályán tartották az ápolókat. Összehasonlításképpen említette: a rendőrök átlagbére 216.500, az ápolóké pedig 117.600 forint, megelőzik őket a halászok és a takarítók.

Kovács Erzsébet szerint ez a "megalázó munkabér" az oka annak, hogy a fiatalok nem választják az ápolói pályát. Lehetséges okokként felsorolta még az erkölcsi elismerés hiányát, a nem megfelelő képzést, valamint azt, hogy az intézmények rossz finanszírozása is az ápolókon csapódik le, ha nincsenek meg a biztonságos betegellátáshoz szükséges körülmények.

Újságírói kérdésre a legsürgősebb feladatok közé sorolta az életpályamodell kidolgozását, az oktatás átgondolását olyan módon, hogy a gyakorlati képzésre helyezzék a hangsúlyt. Kiemelte, hogy a bérezésen mindenképpen változtatni kell.

Fehér köpeny - fekete angyal vagy korrupt orvos

Halmosné Mészáros Magdolna, a Magyar Kórházszövetség vezetőségi tagja elmondta, hogy az ápolók munkakörülményei sem megfelelőek, több kórházban a menedzsment sem figyel kellőképpen a korszerű ápolási eszközök beszerzésére. Emellett a társadalomtól is nagyobb megbecsülést várnak. "A 70-es, 80-as években a fehér köpenynek még volt varázsa, presztízse"- hangsúlyozta, hozzátéve: manapság "a fehér köpenyt viselők nem lehetnek mások, csak fekete angyalok vagy korrupt orvosok". "Az ápolókat a hit, a remény és a szeretet tartja a pályán" - mondta.

Garai Imre, a NET elnökhelyettese szerint az egészségügyi szakdolgozók alacsony bére mellett az is probléma, hogy az elmúlt hat évben felére csökkent a szakképzettséget szerző ápolók száma, nagymértékű a pályaelhagyás, illetve a külföldi elszívás. Mint mondta, ez nem csak Magyarországon probléma, így európai szinten kellene kezelni az ügyet.

Az ápolók társadalmi megbecsülésének javítása érdekében a NET szerint valamennyi fórumon fel kell lépniük a szakma képviselőinek, és a tárcának is javasolják, hogy hozzon létre egy ápolásért felelős, magas szintű képviseletet a minisztériumban.

Garai Imre szólt arról is, hogy tanácsuk tájékoztatót hallgatott meg az Új Széchenyi-tervről, amelyet alapvetően örömmel fogadnak, különösen azért, mert terv első pontja a Gyógyító Magyarország elnevezésű egészségipari program. A terv lényeges gondolatainak tartják a fogászati gyógyturizmus és a speciális gyógyfürdő projekteket. Ezek mellett jobban hangsúlyoznák a prevenciós turizmust is. A terv sikeressége érdekében javasolják: "fogadják el az erőforrások centralizációjának szükségességét, nem szabad túl sok területet megcélozni, a projektek megvalósításához pedig kellő tőkét kell átcsoportosítani".

A NET elnökhelyettese elmondta, hogy a részt vevő szakmai és civil szervezetek által egyhangúlag elfogadott javaslatokat elküldték a tárcának.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács október elején a betegszállítás és a védőnői rendszer finanszírozásának és helyzetének nehézségeire hívta fel a figyelmet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink