2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Nő a túlélési esély az osztrák utakon

A mentősáv átlagosan négy perccel rövidíti meg a mentés időtartamát, így akár negyven százalékkal is javíthatja a balesetet szenvedettek túlélési esélyeit - közölte az osztrák közlekedési minisztérium.

Januártól az osztrák autópályákon és autóutakon is kötelező lesz torlódás esetén mentősávot kialakítaniuk az autósoknak, hogy biztosítsák a mentők és a tűzoltók gyors helyszínre érkezését, írja az MTI. Eddig leginkább a leállósávban közelítették meg a szolgálatok a balesetek helyszínét, de ez sokszor balesetveszélyes - olvasható az ÖAMTC osztrák autóklub honlapján.

A mentősáv (Rettungsgasse) kialakításához kétsávos útszakasz esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk a gépkocsiknak. Három- vagy többsávos autópályán, illetve autóúton a legbelső és az attól jobbra eső kocsisor között kell a szabad területet kialakítani.

Aki az előírás be nem tartásával a mentőszolgálatok járműveit akadályozza, annak megközelítőleg 2200 euró bírsággal kell számolnia.

Több Ausztriával szomszédos országban - Németországban, Svájcban, Csehországban és Szlovéniában - már korábban bevezették a mentősávot.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink