hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Nyilvános kutatási anyagok - újabb géntérkép

Tíz éves programot indít a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), minek során tízezer páciens teljes, egyéni géntérképét készítik el. Mindeközben nyilvános adatbázisban tették közzé az 1000 Genom projekt első szakaszának eredményeit.

A program központja, a londoni Royal Brompton kórház - amely szív- és tüdőbetegségek kezelésére szakosodott - reményei szerint munkájuk segít, hogy az orvosok jobban megértsék a szívbetegségek hátterében lévő örökletes tényezőket. A tervek szerint mind a tízezer alanynál készítenek MRI-t a szívműködésről és az összes páciens génjeit meghatározzák és szekvenálják.

A kutatási programot a brit Egészségügyi Kutatások Nemzeti Intézete (NIHR) támogatja, az első négy évre 6 millió font (mintegy 2 milliárd forint) áll rendelkezésre.

Bárki felhasználhatja az eredményeket

Ezzel csaknem egyidőben nyilvános adatbázisban közzé tették az 1000 Genom projekt elnevezésű tudományos program első szakaszának eredményeit, amelyek a humán genetikai állomány minden eddiginél átfogóbb és részletesebb elemzését adják.

Az 1000 Genom projekt, amely amerikai, brit, kínai és német kutatócsoportok együttműködéséből indult 2008-ban, eddig összesen 8000 milliárd emberi DNS bázispár feltérképezését végezte el. A kutatók ezentúl ingyen hozzáférhetnek az adatbankhoz, többek közt az 1000 Genom projekt saját oldalán.

Mikorra elkészül, a hatalmas adatbázis a világ 27 különböző populációjából származó 2500 ember teljes genetikai anyagának információit tartalmazza majd. A mostani eredmények segítségével könnyebben lehet majd felmérni a különböző gén-feltérképező eljárások hatékonyságát. A kutatók pedig alaposabban is szemügyre vehetik majd az egyes betegségekkel összefüggő genomok szerkezetét.

(forrás: BBC, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink