hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Nyugtalanítóak ezek az adatok

Drasztikusan megnőtt a mellrák-megbetegedések száma, utoljára 10 éve, a szűrőprogram bevezetését követően volt ennyire sok mellrákos Magyarországon – írja a Vasárnapi Hírek.

Hiába irányul a legtöbb figyelem az onkológiai ellátáson belül az emlőrák megelőzésére és kezelésére, ez úgy tűnik, mégsem hozza a várható eredményeket. 2012-ben több mint 7700 új mellrákos esetet állapítottak meg Magyarországon, csaknem ezerrel többet, mint az azt megelőző évben, a betegek 25 százaléka pedig már az első évben meghal. A megdöbbentő adatok okát a szakemberek is találgatják – írja a lap –, az emlődaganat ugyanis szinte a legjobban felfedezhető rákfajta, korai stádiumban pedig igen nagy eséllyel gyógyítható.

A szűrések bevezetésekor a 10 éves cél az érintett csoport 70 százalékának átszűrése volt, ezzel szemben ma mintegy 46 százalék ez az arány. Ami a szakembereket is meglepte: épp a hátrányos helyzetű régiókban magasabb a részvételi arány, például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol szinte mindig 60 százalék fölötti a vizsgálaton megjelent nők aránya. A legrosszabb mutatók épp a fővárosra jellemzőek.

Magyarországon nincsenek az ötéves túlélésre vonatkozó adataink. Az eddigi egyetlen ilyen jelentést az Országos Onkológiai Intézet munkatársai hosszú és bonyolult számítások alapján készítették, ebből pedig jól látható: az emlőrák esetén a halálozási arány itthon 25 százalék, pedig ez a szám a fejlett országokban nem több 15 százaléknál. Ráadásul a halálesetek 65-70 százaléka a hátrányos helyzetű régiókat érintiolvasható a vasarnapihirek.hu-n.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés