hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Oltás híján az aszály védhet

Mit kell tudni a nyugat-nílusi vírusról, amely már három embert ölt meg Szerbiában? – teszi fel a kérdést a Népszabadság.

A nyugat-nílusi lázat (West Nile Fever) okozó vírus 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt - idézi fel a lap. A vírusos megbetegedés főleg Afrikában, Európa déli részein, Közép-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el.

A fejlett országok közül legutóbb az USA-ban okozott kisebb pánikot: augusztus közepén Dallas polgármestere egészségügyi szükségállapotot rendelt el, miután Texasban az év eleje óta tizenhét áldozatot szedett a vírus.

A fertőzöttek nagyjából 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a fertőzést. Az esetek kisebb részében a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Az 1999-ben Magyarországon, egészséges embereken végzett vizsgálat azt mutatta, hogy 0,56 százalékuk már korábban átesett a fertőzésen.

A vírus gazdái a madarak, közöttük szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át a kórokozó. A fertőzöttek számát alapvetően a szúnyogok száma befolyásolja, ami viszont szorosan összefügg azzal, hogy a csapadékmennyiséggel vagy a hőmérséklettel. Az idei száraz nyári időjárás nem kedvezett a sokasodásuknak – írja a nol.hu.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink