hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Vélemény

Ön mire számít 2010-ben? 2. rész

Ami biztos: idén országgyűlési, önkormányzati választások lesznek, és a gazdasági válság miatt ez az esztendő sem lesz könnyebb a tavalyinál. Arra voltunk, vagyunk kíváncsiak, olvasóink, szerzőink mit várnak ettől az évtől?
Olvassa el szakértőink, olvasóink korábbi véleményeit!

AZ ELSŐ ELLÁTÁS BIZTOSÍTÁSA

Gógl Árpád szerint ebben az esztendőben az egészségügy területén a világ az amerikai egészségbiztosítási reformra fókuszál majd. Izgalmas feladat, hisz az Amerikai Egyesült Államok törvényhozásának meg kell találni annak a módját, hogy miként alakítható át az eddig kizárólag piaci alapon működő egészségbiztosítási rendszer úgy, hogy minél több ember számára elérhetővé váljanak az egészségügyi szolgáltatások. Sőt, erre kormányzati garanciát is kell vállalnia a Barack Obama elnök által vezetett kabinetnek.

A FIDESZ egészségpolitikusa szerint ez a reform minimum két szempontból is hasznos lesz: talán végre kiderülhet, egy ilyen nagy rendszert miként lehet optimálisan működtetni. S talán arra is fény derül, miként biztosítható hatékonyan 300 millió ember számára az egészségügyi szolgáltatás. Úgy véli, mivel mindig is Amerikára tekintett a világ példaként, így biztos, hogy a mostani reform tanulságai segítik más országok törekvéseit is.

Gógl Árpád úgy véli, a genetikai ismeretek lassan hasznosulhatnak majd a praxisokban is, gondoljunk csak a géntérkép megismeréséből származó lehetőségekre, és talán megnyílnak majd az első reparációs klinikák is. A jövő latolgatása kapcsán kiemelte, fontos, hogy levonjuk a H1N1 vírus járványügy tanulságait, fontos, hogy megfelelően, és hatékonyan tudjunk reagálni a pandémiával fenyegető vészhelyzetekre.

A magyarországi választásoktól Gógl Árpád kormányváltást vár, valamint azt, hogy az új kormány amilyen hamar csak lehet, korrigálja a hibákat. Kiemelte például a hivatásrendi köztestületi kamara ellehetetlenülését, mellyel megszűnt a szakmai kontroll. Úgy véli, mindenekelőtt át kell gondolni az egészségügyi rendszer működését. „Helyére kell tenni ezt a területet, hiszen az egészség az életminőség döntő eleme. Most sok zavar van ezen a téren. Át kell gondolni, hogy hogyan lehet megoldani a 21. században a társadalmilag garantált egészségügyi ellátást a jelenlegi források mellett.”

Mint mondja, előfordult már a történelemben, hogy a szakma, és a választók, vagyis az érintettek nélkül akartak reformokat indítani, de ez nem működik. Ezért fontos, hogy minden döntés megegyezésen alapuljon. „A reformhoz az kell, hogy tudjuk mi a célkép, ehhez meg kell egyezni. Számomra az a modell megfelelő, ami lehetőséget ad az első orvoshoz forduláshoz.” A további lépések csak azon múlnak, hogy mik a lehetőségek mind gazdaságilag, mind humán erőforrás szempontjából: „Ha nem történik valami alapvető változás, kiürül és ellehetetlenül az orvos szakma – árván és ellátatlanul maradnak a betegek.”

NEM LEHET MINDIG ÚJRAKEZDENI!

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke azt reméli, hogy 2010-ben nem folytatódik az egészségügy átpolitizálódása, hanem a stabilizáció időszaka következik. Szerinte az elmúlt hónapokban, években tapasztaltak hihetetlenül sokat ártottak. Megengedhetetlennek tartja, hogy pusztán a pillanatnyi politikai haszonszerzés oltárán bárki veszélyeztesse a lakosságot.

„Legyen szó akár egy hosszú előkészítés után, szakmai konszenzus mellett létrejött és elfogadott szakmai minimum feltételrendszerről, akár a megbízható és hatékony magyar oltóanyagról.” Az Egészségügyi Bizottság elnöke szerint ennek következménye volt az ellenállás, bizalmatlanság a vakcinával szemben. A politika beleszólása nélkül valószínűleg többen oltatták volna be magukat, és kevesebb hazai áldozatot követelt volna a H1N1 vírus.

Mint mondja, ennek nem szabad folytatódnia. Bár tisztában van vele, hogy ezt egy választási kampányban nehéz megvalósítani, mégis fontosnak tartja hangsúlyozni a szakma és a betegellátás érdekeinek tiszteletben tartását.

Az MSZP szakpolitikusa úgy érzi, egyre erősebb elvárás, hogy a politika emelkedjen felül a napi lövészárkokon, hogy az egészségügy lekerüljön a közmegegyezés várólistájáról. Álláspontja szerint az egészségpolitikusoknak és szakmai szervezeteknek együtt kell eldönteni, mik a stratégiai elemek, milyen irányba kell vinni az egészségügyet. Fontosnak tartaná, hogy a tárgyalások alkalmával ne azt hangsúlyozzák a felek, mit nem lehet megvalósítani. „Mindenféle konszolidációs, hamis ígéretekkel kár traktálni a szakmát és az embereket, mert bár jól esik ezt hallani, senki nem fogja elhinni.”

Úgy véli, meg kell nézni mi az ami rendelkezésre áll, és azt hogyan lehet a leghatékonyabban elkölteni a finanszírozás, a struktúra és a népegészségügy terén. Ennek megvalósítására lát esélyt, mivel mint mondja olykor már megjelent a csírája az együttgondolkodásnak. Álláspontja szerint a kiszámíthatóbb, átláthatóbb folyamatok érdekében nincs más út, csak egy nemzeti megegyezés, ez tovább nem halogatható. „Nem lehet négyévenként mindent újra kezdeni.” A következő kormány összetételétől függetlenül bízik politikai bölcsességükben: ami tesznek, nem csak azért teszik majd, mert az előző kormány annak az ellenkezőjét kezdte meg. Az ígéretek terén látja az óvatosságot, ugyanakkor nem tartja jó útnak azokat a kijelentéseket, amik a jelenlegi kormány szabályozásainak visszavonására utalnak.

„A politika természetéből adódóan nyilván vannak különbségek, de jó lenne most már közösen kijelölni az utat, ami a ciklusokon túl mutat. Nem igaz az, hogy ez nem működhet, mert magánbeszélgetésekben, szakmai konferenciákon néha találni meglepő hasonlóságokat.”

G.K., medicalonline




 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés