hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Öngyilkosság: fogy, de mitől?

A szakértők sem tudják a magyarázatát, de tény: hosszú évek óta egyre kevesebben követnek el öngyilkosságot Magyarországon – írja a Világgazdaság.

A nyolcvanas évek második felétől csökken Magyarországon az öngyilkosságok száma, a tendencia a gazdasági válság ellenére töretlen. A KSH-statisztikák szerint míg 1990-ben még 4133-an vetettek véget önkezükkel az életüknek, a legfrissebb, 2012-es adatok már mindössze 2350 esetről számolnak be. A csökkenés mindkét nemnél, minden korosztályban és az ország egészére jellemző, ugyanakkor az Alföldön élők szuicid hajlama kétszer nagyobb, mint az ország nyugati felén élőké.

Az ország öngyilkosság-gyakoriság szempontjából egy, nagyjából Nyíregyházát Péccsel összekötő képzeletbeli ívelt vonallal kettéosztható. Ettől észak-nyugatra alacsonyabb, dél-keletre magasabb az önpusztítási hajlandóság, stabilan dacolva minden politikai, gazdasági, társadalmi hatással.

Erre, ahogy az öngyilkosságok számának csökkenésére sincs egyelőre magyarázat. Bár sokan állítják, hogy a korszerű depresszióellenes szerek elterjedése az egyik fő ok, de a lap által megszólaltatott kutató szerint erre nincs kellő bizonyíték. Egyrészt nem ismertek e gyógyszerekre vonatkozó rendelési adatok, hogy a betegek kiváltották és előírás szerint szedték a készítményeket. Másrészt a betegek negyede nem reagál ezekre a szerekre, harmadrészt a csökkenő tendencia már ezek széles körű bevezetése előtt elindult, ráadásul nem csak depressziósok fordulnak önmaguk ellen – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink