hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Önjelölt pszichiáterek gyógyítanak

Egyre többen kínálnak jó pénzért pszichológusi, pszichoterápiás vagy más lelki gyógyító szolgáltatást, noha ilyen feladat ellátásához nincs megfelelő képzettségük. A Magyar Pszichológiai Társaság szerint ezért mihamarabb jogszabályban kellene meghatározni tevékenységük kereteit, például azt, hogy milyen képzettséggel lehet ilyen munkát végezni.  

A pszichológiai társaság elnöksége levélben fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, Szabó Mátéhoz. Ebben az ombudsman segítségét és közreműködését kérik, hogy jogszabályban szabályozzák tevékenységüket. Kifogásolják, hogy ellentétben más gyógyító munkával vagy egyéb szakmákkal – például az ügyvédekével, a közjegyzőkével vagy az építészekével – ma bárki végezhet pszichológusi vagy lelki segítői tevékenységet.
Az interneten valóban számos üzleti ajánlatot találni: pszichoakadémia, transzperszonális pszichoterapeuta, vállalati közösségépítő pszichológiai tréning. A szakmában tudnak olyan, magát pszichoterapeutaként reklámozó személyről, aki képzéseket, posztgraduális továbbképzéseket szervez – diplomát ígérve –, pedig mindössze középiskolai végzettsége van.
Sajnos súlyos beteg magánszemélyek is kérnek segítséget az álgyógyítóktól. Éppen erre hívta fel a figyelmet a Magyar Pszichológiai Társaság elnöke is. Oláh Attila a Magyar Nemzetnek nyilatkozva hangsúlyozta: nemcsak a szakma, hanem az emberek részéről is fontos a probléma rendezése. A laikusokat ugyanis könnyű megtéveszteni különböző ígéretekkel, főleg úgy, hogy ebben a szakmában nehezebben derülnek ki a hibák. Pedig akár jóvátehetetlen károkat is okozhatnak az önjelölt, képzetlen pszichológusok: súlyosan veszélyeztethetik pácienseik egészségét, életét. S ezzel a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joguk sérülhet.
Eddig már számos minisztériumot felkerestek, de a négyévenkénti kormányváltás s a szaktárcák ennél is gyakoribb átszervezése miatt mindig félresöpörték az ügyet. Most abban bíznak, hogy az ombudsman közreműködésével elérhetik céljukat – mondta Oláh Attila. Szeretnék elérni, hogy határozzák meg, milyen végzettséggel lehet ilyen tevékenységet folytatni. A tervek szerint nyilvántartást is vezetnének a „valódi” szakemberekről, s akár szakmai kamarát is alakítanának. A klinikai pszichológia területén dolgozó szakemberek egyébként azt is hangsúlyozzák, hogy az azonnali beavatkozásra többek között azért van szükség, mert ennek a tevékenységnek az állami keretei fellazultak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetésével

cimkék

hirdetés

Könyveink