hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Véget ér a vita a tárca és az ombudsman között

OPNI nem, pszichiátriai módszertani központ igen

Hosszas vitát követően az egészségügyi miniszter elismerte, ha nem is az Országos Pszichiátiriai és Neurológiai Intézetre, de egy pszichiátriai, szakmai módszertani központ létrehozására  mindenképpen szükség van Magyarországon.

Lezárult a Biztonság és Partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig címet viselő programtervezet társadalmi vitájának alapszakasza, a koncepcióhoz érkezett javaslatok nagy része a megkezdett folyamatokat támogatja - közölte az MTI  tájékoztatása szerint Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón is. Mint a korábbi konszenzuskonferencián, itt is elhangzott, hogy a szakmai szervezetek támogatják a szűrések, a prevenció megerősítését, a nemzeti programok újratervezését, az egészségnevelés szerepének hangsúlyozását. Több szervezet javaslatára a koncepció kiegészül a gyógyszerellátás kérdéseivel, néhány fogászati ellátással kapcsolatos témakörrel, s országos programmá ígéri fejleszteni a miniszter az egykori Lelki Egészség Programot is. A kibővített tervezetről a kormány a jövő héten tárgyalhat, majd a döntést követően októberben az Országgyűlés elé kerülhetnek a törvénymódosító javaslatok - mondta a tárcavezető. Székely Tamás e mellett azonban arról is beszélt, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet kérdésében Szabó Máté általános ombudsmannal megegyeztek abban: kerülni kell a pszichiátriai betegek stigmatizációját, ezért nincs szükség nagy pszichiátriai intézmények létrehozására. Ugyanakkor a miniszter elfogadta az ombudsman azon felvetését, hogy szükség van egy szakmai, módszertani központ létrehozására. Mindezzel régi vita zárul az ombudsman és a szaktárca között. A vita lényege, hogy bár Szabó Máté többször is alapjogilag aggályosnak minősítette az OPNI bezárását, a szaktárca, illetve az egészségbiztosító mindannyiszor igyekezett cáfolni a bírálatokat, s a többi között azt sem ismerték el, hogy az országos intézet bezárásával ellátatlanul maradtak volna pszichiátriai betegek. Az OPNI hivatalosan egyébként szeptember 30-ával zár be. Jelenleg a korábban ott működő eszközöket, berendezéseket értékesíti internetes börzén az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet. Amint a virtuális vásár véget ér, a Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerül az egykori országos intézet épülete, hogy felmérjék valódi értékét, s majdan értékesítsék.
A betegeket és a szakmát ért megaláztatásokon, károkon túl már csak egy dolgot volna jó elfelejteni. Azt, mióta is áll kihasználatlanul, egyre romló állapotban akár a korábban megszüntetett Szobi utcai Mentőkórház, akár az OPNI Völgy utcai telephelye, vagy más egykoron egészségügyi célt szolgáló ingatlanok, például a Béla király úton.

- köbli -

cimkék

hirdetés

Könyveink