hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Orvosi bértérkép

Óriási területi és intézményi különbségek vannak a hazai orvosi jövedelmek között – írja a Népszabadság.

A szeptemberi, 107 ezer forintos emelés sem minden szakorvos számára jelenti ugyanazt, ugyanis óriási területi és intézményi különbségek vannak a hazai orvosi jövedelmek között. Nem mindegy, hogy valaki az ózdi városi kórházban vagy egy egyetemi klinikán gyógyít. Míg az előbbiben az átlagos jövedelem 670 ezer forint, a debreceni klinikai központban a 400 ezer forintot sem éri el az orvosi átlagfizetés – ismerteti prof. dr. Boncz Imre elemzését a nol.hu.

A legnagyobb, másfélszeres különbség a budapesti kórházakban gyógyítók között van: míg a Sportkórházban 324 ezer forint az átlagjövedelem, addig a kardiológiai intézetben és a Péterfy Sándor utcai kórházban már több mint 500 ezer forint. A fővárosban a büntetés-végrehajtás kórházaiban fizetik a legjobban az orvosokat: átlagosan 780 ezer forint a keresetük. Az orvosegyetemek klinikái közül a legkevesebbet (390 ezer, illetve 407 ezer forintot) a debreceni és budapesti intézményben fizetnek. A legjobban a kaposvári egyetem klinikáján keresnek az orvosok, ott átlagosan 883 ezer forintot kapnak. A megyei kórházakban valamivel kisebb, 50 százalékos az eltérés a legjobban és a legrosszabbul kereső orvosok között, Tatabányán 600 ezer, Nyíregyházán 409 ezer forintot keresnek.

Az orvosi bértérképen pontosan látszik, hogy hol mekkora a gyógyítók zsarolási potenciálja. Boncz Imre professzor elemzéséből kitűnik, hogy azokban a kiskórházakban, ahol egy-egy osztályt az orvoshiány miatt közvetlenül fenyeget a bezárás veszélye, sokkal nagyobb béreket tudnak kialkudni. Ennek azonban eladósodás az ára.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink