hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

ORVOSLÁS SZÁMOKBAN

Először a német Otto Walkhoff állapította meg 1900-ban, hogy a rádiumból származó radioaktív sugárzás roncsolja a szöveteket.

Az elektromos hallókészüléket Miller Reese szabadalmaztatta 1901-ben.

1906-ban diagnosztizálta Alois Alzheimer német neuropatológus a róla elnevezett és máig gyógyíthatatlan Alzheimer-kórt.

A győri kórház nevében ma is élő Petz Aladár már az 1920-as években készített sebészeti varrógépet.

1922-ben próbálták ki először az inzulint, Kanadában egy 14 éves, súlyos állapotban lévő fiún.

A penicillin Alexander Fleming 1928- as felfedezését követően Ernst Boris Chain és Howard Walter Florey 1939–1941 közötti munkája eredményezte egy gyakorlatban is használható baktériumölő gyógyszer létrejöttét.

1929-es találmány a Philip Drinker amerikai mérnök nevéhez fűződő vastüdő, a Hans Berger német pszichiáter által kidolgozott elektroenkefalográfia és a Werner Forssmann mainzi sebész jegyezte szívkatéter.

Az első, a szemgolyó teljes felszínét borító kontaktüveg 1888-ban született meg. Dallos József magyar szemorvos az 1930-as évek elején kidolgozott üvegtechnikai eljárást felhasználva 1934-ben találta fel a szem egyéni alakját követő, tökéletesített üveg kontaktlencsét. Győrffy István szemorvos 1940-ben fejlesztette tovább a kontaktszemüveget, üveg helyett először készített műanyagból (plexiből) kontaktlencsét.

1936: megjelenik Grossmann Gusztáv tanulmánya, ez alapján készülnek az első, gyakorlati célokra is használható rétegvizsgáló röntgenkészülékek, a tomográfok. A Grossmann tomográfját továbbfejlesztő brit villamosmérnök, Godfrey Newbold Hounsfield fejében 1967-ben körvonalazódott a diagnózis készítésére alkalmas első röntgen- szkenner ötlete, amelyet 1976- ban meg is valósított.
Humanitárius célból először 1944- ben vetettek be helikoptert, amikor egy gőzhajóbaleset sérültjeinek kellett vérplazmát eljuttatni. Nálunk az első helikopteres mentés 1945. január 15- én történt, amikor egy hóakadály miatt elérhetetlen tanyáról kellett kimenteni egy sérült tesztpilótát.

Szívritmusszabályzót elsőként Paul M. Zoll amerikai orvos ültetett be 1952-ben. (1963 óta Magyarországon is végzik a szívritmus-szabályozó készülékek beültetését és cseréjét.)

1956-ban Hal Anger amerikai fizikus feltalálja a gammasugárkamrát, amely alkalmas a klinikai kórmegállapításhoz használt radiogramok készítésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés