2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hatkilós állkapocs-tumort távolítottak el Németországban

Új élethez segítettek német orvosok egy etióp nőt, akinek állkapcsáról hatkilós tumort távolítottak el műtéti beavatkozással.

A müncheni szakembereknek 14 órás operáció során sikerült leválasztani a 21 éves nő alsó állkapcsáról a közel hat kilogrammos daganatot, amelynek átmérője 20 centiméteres volt.

A kezelés összesen másfél évig tartott, Peter Cornelius és Michael Ehrenfeld sebészek a német száj-, állkapocs- és fejsebészeti társaság éves kongresszusán ismertették eredményeiket csütörtökön Bambergben.

A 21 éves lányon 9 éves korában kezdett nőni az elváltozás, végül egy hatkilós daganatot operáltak le rólaTsehay-nak nehezen megy az átállás, a műtét óta még mindig kendővel takarja arcát

"Csak a daganat eltávolítása három órát emésztett fel" - idézte fel a műtétet Peter Cornelius. Az etióp nő új állkapocscsontot kapott, amelyet szárkapocscsontból alakítottak ki. A tumor hatalmas mérete miatt az álkapocs eredeti formáját csak nehezen, egy 3D-s programmal sikerült rekonstruálni.

Az elváltozás a lány 9 éves korában kezdődött nőni. "Már nem járok iskolába sem, csak otthon vagyok, még a templomba is csak akkor megyek, ha üres, különben mindenki engem bámul" - mesélte.

Tsehay-t a két német orvos az etióp fővárosban ismerte meg, de mivel ott nem tudtak rajta segíteni, a lány 2010 augusztusában Münchenbe utazott. "Ez elképesztő, nem tudom leírni az érzést, egyszerűen boldog vagyok" - mondta a műtét után. A siker ellenére azonban még mindig kendőkkel takarja el arcát. Mint mondja, nem megy olyan gyorsan az átállás.

További képeket itt talál.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink