hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Orvosok üres zsebbel

Szigetvár polgármesteréhez címzett nyílt levélben tiltakoznak és megoldást sürgetnek a fizetésükért, munkájukért, az egészségügyi ellátásért aggódó orvosok.

A január 18-i keltezésű, mintegy harminc orvos aláírásával ellátott nyílt levél azután született, hogy elmaradt a kórházi dolgozók és érdekképviselet által kezdeményezett kerekasztal beszélgetés. Az orvosok "Nyílt levél Kolovics János polgármester Úr kezéhez" címzéssel ellátott írásában növekvő aggodalmuknak adnak hangot a kórház jövőjével kapcsolatosan, kifogásolják és kritikával illetik az önkormányzat elmúlt hónapokban történt intézkedéseit, valamint nyomatékosan kérik a polgármestert és a képviselőtestület tagjait, hogy a térség egészségügyi ellátásáért aggódó és felelősséget vállaló valódi tulajdonosként támogassák a kórházat.

A fizetések elmaradása, illetőleg lerövidítése az intézmény egyes orvosait érinti, azokat, akik megbízási szerződéssel dolgoznak, az alkalmazottakat nem. A Dunántúli Napló információja szerint az inkasszó miatt októberből és decemberből a kórháznak több kifizetetlen számlája van beszállítói felé.

A város kezelésében lévő, két éve közel kétmilliárdos felújításon átesett kórház kálváriája nem új keletű. A kistérségi ellátási körzetű egészségügyi intézmény működése az elmúlt években folyamatosan veszteséget termelt, a trendet sem a korábbi (Relevans Kft.), sem a jelenlegi (Medicalinvestments Zrt.) pénzügyi szakmai üzemeltető nem tudta megtörni. Éppen ezért a város régóta keresi a tartós megoldás lehetőségét.

Mint a polgármesteri kabinetiroda vezetőjétől megtudtuk, a tegnapi testületi ülésnek nem volt témája a kórház ügye. Tájékoztatása szerint a városi képviselők többsége azért nem ment el a keddi kórházi egyeztetésre, mert információik szerint nem a teljes dolgozói kört, hanem csak az orvosok képviselőit hívták meg arra. A kabinetiroda vezetője megerősítette, hogy az önkormányzat keresi a kórház működtetésének biztonságos, megbízható és tartós megoldását, amint ebben érdemi előrelépés lesz, arról hivatalos tájékoztatót tartanak. Az önkormányzat garantálja az alkalmazotti létszám további bérfizetéseit.

A hírek szerint a vállalkozó orvosok a járandóságuk 25 százalékát vehették át, így a kórház ügyvezetése a január 20-i képviselő-testületi ülés előtt levélben indítványozta, hogy a kórház forduljon előlegért az Országos Egészségpénztárhoz. Ehhez a többségi tulajdonos önkormányzat hozzájárulása is szükséges. Mivel a kisebbségi tulajdonos magáncég az ehhez szükséges hozzájárulás rá eső részét hajlandó teljesíteni, kérdés az önkormányzat viszonyulása az átmeneti megoldást nyújtó forrásszerzéshez. A testület erről a témáról nem tárgyalt.

(forrás: Dunántúli Napló)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés