hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Orvosostól járhatnak majd műttetni a szomszédba a magyar betegek

Az [origo] arról ír, hogy milyen következményei várhatók az európai biztosított betegek októbertől beinduló szabad áramlásának, amikor is mindenkiért a maga biztosítója fizeti az otthon szokásos árat.

"Kifejezetten készülünk arra, hogy várólistás magyar betegeket fogadni tudjunk, számunkra Győr és környéke kimondottan jó lehetőségeket tartogat" - idézik Horváth Zoltánt, a dunaszerdahelyi kórház igazgatója. A két város között 44 kilométer a távolság, a kórházban sokan beszélnek magyarul, és annak sincs elvi akadálya, hogy a beteg otthoni kezelőorvosa végezzen el egy műtétet.

A szlovák kórház szempontjából az OEP jobban fizet, mint a pozsonyi biztosítók többsége (Szlovákiában a társadalombiztosítás jórészt privatizált, a magánbiztosítók versenyeznek, a konstrukciók eltérőek), és mivel van fölösleges kapacitás a rendszerben, a magyarok nem a szlovák betegek kárára veszik igénybe az infrastruktúrát. (Egyébként Magyarországon sem a kapacitás, hanem a finanszírozás miatt alakulnak ki a várólisták – jegyzi meg a lap.)

Ha nem is ennyire tudatosan, de a román kórházak is készülnek a magyar betegek fogadására, tisztában vannak a hamarosan megnyíló lehetőséggel. Ritli László egykori román egészségügyi miniszter, ma a nagyváradi városi kórház vezetője úgy véli, természetes gyűjtőkörzetük lehet Debrecen és Miskolc környékeolvasható az origo.hu-n.

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink