hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Orvosválság: akad azért itt kiskapu

A Délmagyar a közalkalmazott orvosok kényszernyugdíjazásának lehetséges következményeit és azok elhárítási lehetőségeit taglalja.

Régóta köztudott – írják  –, hogy az egészségügyi ellátórendszer a nyugdíjasok nélkül összeomlana. Több intézményben is megerősítették lapunknak: nélkülük nem tudnák kiállítani az ügyeletet, de a műtéti beosztásban is stabilan számíthatnak rájuk. Sok intézményben azonban eddig sem alkalmazottként dolgoztak az idős szakemberek, önkéntes segítőként pedig ezután is ugyanúgy a klinikák kötelékében tudnak maradni, mint eddig.

De ha nem lenne ez a kiskapu, a többség vélhetően akkor is a munkát választaná és nem a nyugdíjas létet. Tarjányi János legalábbis így gondolja: a különböző pótlékokkal ugyanis többet tud hazavinni, mint amennyi az öregségi juttatás lenne. A 66 éves klinikai főorvos 62 évesen ment nyugdíjba, 3 évig ezzel párhuzamosan közalkalmazottként tovább dolgozott. Azt mondja, biztosan nagy érvágás lett volna, ha ezt a lehetőséget elveszik tőle.

– Mivel a klinika szabályzata szerint 65 év felett már nincs lehetőség a további alkalmazásra, azóta önkéntes segítőként végzem gyakorlatilag ugyanazt, mint eddig. És nemcsak a pénz miatt: megszoktam, hogy 42 éve bejárok ide, jó a légkör, és szeretem a munkámatidézi a lap Tarjányi főorvost.

hirdetés

Könyveink