hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Ösztönzés híján túlfektetik a betegeket

Még a hazai lehetőségektől is jócskán elmarad az egynapos műtétek száma, holott azokkal sokszor a beteg és a költségvetés is jobban járna – írja a Világgazdaság.

Az évente végzett mintegy egymillió sebészeti beavatkozás nagyjából 40 százaléka, csaknem 400 ezer egynapos műtéttel is elvégezhető lenne, ehhez képest ennek csak a felét, 200 ezret végeznek ilyen módon – idézi a lap Dózsa Csaba egészségügyi közgazdászt.

A nemzetközi szakmai szövetség 2010-es adatai szerint Dániában az összes sebészeti beavatkozás 74, az USA-ban 71, Németországban 43,5, Spanyolországban 33 százalékát végzik ilyen módon, ugyanakkor Magyarországon ez az arány mindössze 8 százalék.

Az intézmények anyagi ösztönzése mellett szakértők szerint az is lendületet adna az egynapos sebészeti ellátásoknak, ha az OEP nem a nagy kórházi büdzsé részeként, hanem önálló járóbeteg-tevékenységként finanszírozná ezt a tevékenységet, valamint, ha az érintett szakmák felülvizsgálnák – leginkább bővítenék - az ilyen módon engedélyezett beavatkozások körét – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink