hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Padlóra küldheti az egészségügyet a Matolcsy-csomag

A megszorító intézkedések között szerepel, hogy a közszférában dolgozók nem kaphatnának egyszerre fizetést és nyugdíjat, figyelmeztet a Blikk.

A lap szerint ez akár húszezer olyan nyugdíjas orvost és ápolót érinthet, akik nyugdíj mellett dolgoznak. Így ők választhatnak, hogy dolgoznak tovább, lemondva a nyugdíjukról, vagy inkább a pihenést választják, lemondva a fizetésükről. Akármelyik mellett is döntenek, jelentősen kisebb lesz a havi bevételük. Ha ilyen feltételek mellett nem lesznek hajlandóak dolgozni, akkor az eddig tapasztalt szakemberhiány soha nem látott méreteket ölt majd a szakértők szerint, s ez akár az egészségügyi ellátás teljes összeomlásával fenyegethet. A 120 ezer egészségügyi dolgozó közül ugyanis akár 20 ezer orvos, ápoló hagyhatja ott a szakmáját.

A szakápolók átlagéletkora 50 év körül van, így a becslések szerint több mint 20 százalékuk nyugdíj mellett dolgozik.

– Átlagosan 80-90 ezer forint nyugdíj mellett vállalnak munkát a szakdolgozók, és pótlékok nélkül nettó százezret vihetnek haza. Így el tudnak vergődni valahogy, de ha valamelyikről le kell mondaniuk, csak az éhenhalást választhatják – mondta a Blikknek Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

– Most sincsenek betöltve az állások a rendelőkben és a kórházakban, ha az érintettek a nyugdíjat választják, összeomolhat az egészségügy, a fiatalabbak inkább külföldön vállalnak munkát – jelentette ki Cser Ágnes.

A nyugdíjas orvosokat sem tudja nélkülözni az egészségügy; vannak olyan területek, amelyeket szinte csak nyugdíjas orvosok látnak el.

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink