hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Paks eleget tesz a nemzetközi elvárásoknak

A paksi atomerőmű határidőre elkészítette és benyújtotta a nukleáris hatóságnak a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatról szóló jelentését, amelyet a Fukusimában történt atomerőmű baleset nyomán végeztek el – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) csütörtökön.

A felülvizsgálatot az Európai Tanács felhívására minden atomerőművel rendelkező európai ország elvégzi, hogy feltárja azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a fukusimaihoz hasonló balesetek minden ésszerűen feltételezhető esetben elkerülhetőek lesznek.

A jelentés előzetes áttekintése alapján Rónaky József, az OAH főigazgatója azt mondta, hogy az alapvető biztonsági funkciók tekintetében az atomerőmű eleget tesz a nemzetközi elvárásoknak. Ezt – tette hozzá – az Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatok is alátámasztják. A nukleáris hatóság szerint a pozitív megállapítások mellett azonosítható néhány olyan változtatási lehetőség is, amellyel az erőmű ellenálló képessége tovább növelhető. A hatóságnak két hónap áll rendelkezésére a jelentés részletes elemzésére, és arra, hogy meghatározza szükséges és javasolt intézkedéseket, hangsúlyozta Rónaky József.

A jelentés egyebek közt megállapítja, hogy az erőmű tervezési alapjában figyelembe vett események köre megfelel a nemzetközi elvárásoknak és a tervezési alapon belüli események körére az alapvető biztonsági funkciók teljesülnek – áll a közleményben. Erről Rónaky József elmondta, hogy az úgynevezett mélységi védelem első szintje azt jelenti, hogy a nukleáris létesítmény tervezésekor törekszenek arra, hogy az esetleges üzemzavart, balesetet kizárják. A második szint az a bonyolult biztonsági rendszer, amely az esetleges üzemzavarok során biztosítja a reaktor hűtését, megakadályozza a radioaktív anyagok környezetbe jutását.

A tervezési alaphoz rendkívül sok, összetett eseményt vesznek számításba. A biztonsági rendszerekből három van arra a filozófiára alapozva, hogy ha egy meghibásodik, egy karbantartás alatt van, akkor a harmadik garantálja a védelmet, hangsúlyozta a főigazgató.
Nem zárható ki, hogy olyan események történnek, mint Fukusimában, és mindhárom biztonsági rendszer megsérül, ez a védelem harmadik szintje, mondta Rónaky József hozzáfűzve, ilyen esetekre szolgálnak a súlyos balesetkezelési eljárások. Pakson a nemzetközi tapasztalatokat és a biztonságtudomány fejlődését figyelembe véve olyan átalakításokat valósítottak meg és olyan intézkedéseket határoztak el az utóbbi években, melyek ahhoz szükségesek, hogy akár súlyos baleseti helyzetben is stabilizálják a folyamatokat, és hatékonyan enyhítsék a következményeket. A biztonsági rendszereket meghatározott időszakonként a hatóság felülvizsgálja.

Mittler István, a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. kommunikációs igazgatója közleményében kifejtette, hogy a jelentés egyebek között arra mutatott rá, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen, a Duna áradása a telephelyet – annak magasabb elhelyezkedése és kialakítása miatt – nem veszélyezteti, és az esetleges rendkívül alacsony vízszint okozta problémákat az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel, biztonságosan kezelni tudja. A vizsgált meteorológiai eredetű extrém esetek nem okozhatnak számottevő kárt a létesítményben. Az elemzés kitért az áramellátás és a hűtővíz-ellátás esetleges pótlására is. E szerint az áramellátás vagy hűtővíz-ellátás kimaradása esetére a reaktorok hűtéséhez a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek.

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat eredményei azonnali beavatkozást nem tesznek szükségessé a paksi atomerőműben – hangsúlyozta Mittler István. A biztonság további növelése érdekében ugyanakkor a PA Zrt. további javító intézkedésekre tesz javaslatot. Ilyen például a földrengés esetére eddig nem minősített, közvetlen biztonsági funkcióval nem rendelkező épületek minősítése és szükség szerinti megerősítése, további nagyobb teljesítményű dízelgenerátorok telepítése, valamint alternatív hűtővíz-utánpótlási lehetőségek biztosítása.

Rónaky József, az OAH főigazgatója arról is beszámolt az MTI-nek, hogy a célzott biztonsági felülvizsgálat (CBF) az erőművek biztonságát vizsgálja ugyan, de a hivatal – mint a nukleáris biztonságért felelős hatóság – feladatának érzi, hogy ezzel párhuzamosan áttekintse azt is, hogy kell-e változtatni a nukleáris biztonsági követelményeken, jogszabályokon. Ha a tanulságok azt kívánják, javaslatot tesznek a módosításokra, szögezte le.

Az OAH december végéig értékeli a jelentést és meghatározza azokat a teendőket, amelyeket az erőműnek a biztonság további növelése érdekében el kell végeznie, végleges nemzeti jelentésében pedig tájékoztatja az EU Bizottságot a felülvizsgálat eredményeiről.

Az európai országokból beérkező jelentéseket az EU Bizottság szervezésében 2012. első felében nemzetközi vizsgálatnak is alávetik. Ebben a munkában a nukleáris szakma európai szaktekintélyei mellett az OAH, az MTA Atomenergia Kutató Intézet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy szakembere is részt vesz.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink