hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Pálinkás József életrajza

Pálinkás József atomfizikus, politikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2008 óta 1952-ben született. Nős, három felnőtt gyermek (egy lány és két fiú) édesapja. Az atomi ütközések fizikájának kutatója. 1991 és 1996 között az MTA Atommagkutató Intézetének igazgatója, 2001 és 2002 között oktatási miniszter.

palinkas jozsef1972-ben vették fel a szegedi József Attila Tudományegyetem (ma: Szegedi Tudományegyetem) fizikus szakára, ahol 1977-ben szerzett diplomát. Diplomájának megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézetének ösztöndíjasa lett, majd 1980-ban tudományos munkatársi kinevezést kapott. 1990 és 1991 között az intézet igazgatóhelyettese volt, majd átvette igazgatói megbízását. Az intézetet 1996-ig vezette, utána kutatóprofesszori megbízást kapott.

1983 és 1985 között a texasi A. and M. Egyetemen, 1988–1989-ben a stockholmi Manne Siegbahn Intézetben volt vendégkutató. 1992-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetem (ma: Debreceni Egyetem) Fizikai Intézetének címzetes egyetemi tanára lett. 1994-ben az egyetem kísérleti fizika tanszékén kapott egyetemi tanári, később tanszékvezetői kinevezést. 1997 és 1998 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

1989-ben védte meg akadémiai doktori értekezését. A Debreceni Akadémiai Bizottságnak és az Atom- és Molekulafizikai Bizottságnak lett tagja. 1995-ben választották meg a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2004-ben rendes tagjává. 2008. május 6-án a tudományos köztestület elnöke lett. Közben 1994 és 2000 között az Országos, illetve Magyar Akkreditációs Bizottság tagja volt. 2009-ben a londoni Európai Akadémia felvette tagjai sorába.

Közéleti pályafutása

A rendszerváltás után, 1991-ben lépett be a Magyar Demokrata Fórumba, majd az 1996-os pártszakadást követően a Magyar Demokrata Néppárt alapító tagja lett. 1998-ban kilépett a pártból, majd egy évre rá belépett a Fideszbe. 2003-ban, a párt újjászerveződését követően a kulturális tagozat elnökévé választották, amelyben több tudós, művész és sportoló is részt vett (például Jankovics Marcell rajzfilmrendező vagy Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó).

1998-ban az Orbán-kormányban az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárává nevezték ki. 2001-ben, Pokorni Zoltán lemondását követően Pálinkás vette át az Oktatási Minisztérium vezetését, amely tisztséget a 2002-es kormányváltásig viselt. 2002-ben a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja és a Professzorok Batthyány Körének elnöke lett, amiről a Fidesz kulturális tagozatának elnökévé történt megválasztása után mondott le.

A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz Hajdú-Bihar megyei területi listájáról mandátumot szerezve jutott be az Országgyűlésbe. Az oktatási és tudományos bizottság tagja volt. A Magyar Tudományos Akadémia elnökévé történt megválasztása után lemondott mandátumáról és a Fidesz kulturális tagozatának elnöki posztjáról, illetve kilépett a pártból.

Munkássága

Fő kutatási területe az atomi ütközések fizikája. Tudományos pályájának kezdetén az elektronbombázás során létrejövő belsőhéj-ionizáció kísérleti kutatásával foglalkozott, majd az aranyatomok L-alhéjának könnyűion-lövedékkel történő ütköztetése során létrejövő végállapotok elektroneloszlásának aszimmetriáját vizsgálta. Kutatásai kiterjedtek az elektronbefogással létrehozott belsőhéj-vakanciák aszimmetriájának kérdéskörére.

Jelentős eredményeket ért el a nemesgáz-ütközések, elsősorban a neon és proton-hélium ütközések egyidejű ionizációja és töltéscserével járó folyamata tekintetében. Dolgozott a proton-hélium ütközésben az elektron-elektron szóródás révén létrejövő elektronbefogási jelenségek kísérleti jellegű kutatásaiban is.

Szervezeti tagságok

  • MTA Elnökség
  • MTA Debreceni Területi Bizottsága
  • Atom- és Molekulafizikai Bizottság
  • Akadémiai Klub Egyesület Vezetősége (elnök)
  • International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP) magyar nemzeti bizottság
  • All European Academie (ALLEA) (MTA képviselő)
  • Europen Academies Science Advisory Council (EASAC) (MTA képviselő)
  • Inter Academy Council (IAC) (MTA képviselő)
  • Interacademy Panel (MTA képviselő)
  • Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság
  • Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum (társelnök)
  • Szent Korona Testület
  • Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) (alelnök)
  • IUPAP
  • Commission on Atomic Molecular and Optical Physics.

Díjak, elismerések

  • Akadémiai Díj (1986)
  • a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1997)

Pálinkás József publikációs listája

(forrás: MTA, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés